Jul i fiktion | Analyse

Indledning
Julen er hjerternes fest. Den er fyldt med julefrokoster, julebag, julegaver og en hel del andre ting, som skal bringe os glæde og give os følelsen af hygge.

Selvom dagene er mørke og kolde, skaber julen et særligt sammenhold iblandt os og bringer familierne sammen. For nogle er glæden ved julen de mange gaver under træet, mens det for andre kan være det store overdådige julebord eller at tilbringe tid med familien.

Men grundet disse høje forventninger til hvordan alle skal sprudle af glæde, omringes af familien og proppes af julemaden, kan julen også optræde som en stor sort sky over andres hoveder.

For der er ikke alle, der har midlerne eller menneskerne omkring sig, til at kunne fejre denne elskede højtid.

Uddrag
Senere på dagen vælger hovedpersonen også at gå ud for at skaffe kul, så de kan holde varmen derhjemme.

Turen derhen og hovedpersonens observationer ved togene er meget rutinepræget og det er tydeligt, at det er noget de er nødsaget til at gøre ofte, for at kunne overleve i barakken:

”Fyrbøderen vidste, at vi af og til ventede oppe på banedæmningens højeste sted, når togene med kul kom forbi. Denne gang havde han ventet på os.” (s.2, l.47-49). Fyrbøderen kender også til familiens behov og vælger denne gang at hjælpe og give hovedpersonen noget kul.

På vejen tilbage møder jeg-fortælleren Fred, der har skaffet en cigaræske. Da de kommer hjem og træder indenfor, har stemningen ændret sig. Moderen har pyntet barakken op med lys og gran.

Fugleburet hun havde taget med til barakken, blandt andre få ting, har hun byttet væk for en julesteg. Fred rækker moderen cigaræsken og ud flyver en lille fugl (s.2, l.59-71). Efter alle har vist deres julegaver frem sætter de sig ved bordet for at spise.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu