Ungdomskultur i dag: Fiktion og fakta

Indledning
Er ungdommen i dag blot stofindtagende, bimleskæve og prostituerede unge, eller er det kun hvad litteraturen giver udtryk for?

Artiklen ”Druk, stoffer og hor” af den litterære agent, redaktør, konsulent, oversætter og forfatter, Damián Arguimbau, som blev bragt i Weekendavisen den 26. november 2010, tager fat i temaet nutidens ungdom og det der nu engang medfølger af sex og stoffer, og hvorvidt ungdommen blot lever i en verden af svampe og kokain eller om de faktisk er bedre eksempler på ungdommen, end deres forældre var.

Uddrag
Damián Arguimbau påstår, i hans artikel, at ungdomslitteraturen i nutiden ikke afspejler den nuværende ungdom. Den nuværende, relativt voldsomme ungdomslitteratur handler meget om stoffer og sex og der er kortere til ”vold, sex og meningsløshed i moderne ungdomsbøger end nogensinde før.”

Blandt andet forfattere som Renée Toft Simonsen, Sanne Munk Jensen og Ronnie Andersen, som ifølge Arguimbaus, ofte skriver litteratur der omhandler ”incestramte, drikfældige, kokainsniffende, ecstasyspisende unge med mange skiftende sengepartnere.” Arguimbaus mener dog at den type litteratur virker som en ”effektfuld pædagogik” og ser ud til virke efter hensigten.

Hans belæg for hans påstand er, at unge i nutiden opfører sig bedre end deres forældregeneration. Fordi selvom nutidens ungdomslitteratur kan omhandle 15-årige prostituerede og bimleskæve unge, som ender på den lukkede, viser statistikker at nutidens unge opfører sig bedre end forældregenerationen gjorde.

Dog mener Arguimbaus også at der skal tages højde for geografisk placering og opvækstvilkår. Men kriminaliteten er faldet og de unge begår ikke længere de samme fejl om og om igen. Desuden er de unges drikkevaner de laveste der er blevet observeret igennem 22 år.

Reelt er eneste område hvor der er sket en betydelig forværring i forhold til tidligere, at stofindtagningen er steget hos unge og specielt hos piger, mener skribenten. Udover den stigning i stofindtagningen hos piger, er ungdomslitteraturen og mediebilledet ikke et realistisk billede af ungdommen i dag.

Men det skal understreges at litteraturen, mediebilledet og diverse statistikker viser enighed om, at de unge eksperimenterer mere med livet og tager flere chancer og hertil laver flere fejl end voksne, fordi de mangler erfaring, men de har samvittigheden med sig. Og sådan har det altid været.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu