Jul i barakken | Analyse | Siegfried Lenz | 10 i Karakter

Indledning
Julen er hjerternes tid og sættes oftest i sammenhæng med noget godt, og noget man ser frem til.

Det er en tradition som mange vægter højt, og helst ikke ville undvære. Det bringer familier sammen, og sætter fokus på barmhjertighed og næstekærlighed.

Derfor er det også en tradition, der oftest bliver skildret i litteraturen som noget smukt og hyggeligt, som for eksempel i julekalendere og julefilm.

I mange eventyr er julen også nævnt, og her er der også oftest en lykkelig slutning. I kontrast til dette, er der dog også litteratur hvor jul bliver skildret som en udfordring og en stressende faktor.

Især for den lavere borgerklasse, da det jo ikke er nogen hemmelig, at julen er en dyr tid. Men hvorfor vælger man at belyse bagsiden af medaljen ved jul?

Indholdsfortegnelse
Familiens situation kommer til syne i det hårde miljø
Det rørende handlingsforløb
Er julen en stressende faktor eller en mulighed for håb?
Perspektivering
konklusion

Uddrag
I novellen bliver man først præsenteret for noget der har med jul at gøre, når jeg-fortælleren siger at ” Barakkerne lå som en flok ubevægelige skibe i det snedækkede landskab” (L.4)

men alligevel virker det ikke som om, at jul er det centrale emne i teksten, da der ikke bliver lagt videre fokus på det i indledningen.

Først i næste afsnit går det op for os, at det er juletid, da jeg-fortælleren siger ” Vi havde nok at gøre med at blive mætte og holde varmen

så̊ vi tænkte ikke over datoen, og vi ville ikke have mærket noget til julen, hvis ikke Fred var kommet tilbage fra Donbass”(L.16-18)

Dette citat forklarer os, at den eneste grund til at de lægger mærke til, at det er juletid, er fordi jeg-fortællerens storebror Fred bliver sendt hjem fra Donbass i juletiden.

Udover dette lægger familien ikke mærke til det. Familien lever under meget pressede vilkår, hvilket vi kan se i teksten, da der står

at ”Der var en fælles vandledning og et fælles toilet”(L.6) som altså skulle deles mellem de 7 rum der var i barakken, som hvert indeholdte en familie

da den store flygtningestrøm ”simpelthen fyldte barakken til bristepunktet” (L. 10-11). Det viser, at familien har meget andet de skal tænke på, som overdækker det faktum at det faktisk er jul.

---

Fortællingen strækker sig over én dag, som meget vel må være juleaftensdag. Dagen starter med at Fred går ind til byen

hvorefter jeg-fortælleren tager en af de grove sukkersække og forlader barakken i al hemmelighed, da han kan fornemme på moderen

at hun gerne vil være alene. Han går mod banedæmningen, for at prøve at formå at hoppe på godstoget, for at indsamle noget kul så hans familie kan holde varmen.

”Jeg rakte hånden ud og ledte efter stængerne, i samme øjeblik hørte jeg fyrbøderens råb, jeg så̊ hans ansigt eller snarere hans hvide tænder

og jeg opdagede det kæmpemæssige kulstykke, som han holdt over sit hoved og derefter kastede ned til mig.

Fyrbøderen vidste, at vi af og til ventede oppe på banedæmningens højeste sted, når togene med kul kom forbi. Denne gang havde han ventet på os.”

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu