Indledning
Hvis jeg nu siger ”himbær” og ”Hångklæde” så ville du blive træt af at høre på det, måske blive irriteret? Ved brug af bestemte ord og måden man taler på, får vi her en ide om hvorvidt vi kan lide personen eller ej.
Når man kan sige en vin smager godt i stedet for at sidde og spille kong gulerod at den har god dybde, god buket, og er sublim i smagen. Hvis man ikke er vinekspert vel at mærke.
Det kan også være ved slang, dialekt eller etnolekt eller andet. Men hvad er det der gør at man kan man blive irriteret over andre menneskers sprogbrug? Lad os dykke ned i det.
Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver
Uddrag
Teksten Irriterende stavefejl fra 2004 er et uddrag fra tidsskriftet Mål Og Mæle nr. 3. Den er skrevet af Carsten Elbro som er professor i anvendt sprogvidenskab.
I teksten fremgår det at man associerer fejlene med et usympatisk motiv. ”... den skrivende bruger usædvanlige ord, men ikke kan stave dem rigtigt, fx »financiere«, hvor der måske lige så godt kunne have stået få penge til.”
Når ordene ikke engang kan staves rigtigt, bruger man altså kun ordet for at lyde bedre end man er.
Når man kunne have brugt noget mere simpelt. Det der også pisser folk af ved sprog, er når de bruger en variant af en stavemåde.
Eksemplet fra teksten er at skrive ”The” i stedet for ”Te” og det andet eksempel ”den skrivende kan være en anmassende korsfarer med provokatoriske stavemåder som »nivo« for niveau.
I alle sådanne tilfælde farer vi i flint over stavemåderne, fordi vi ikke bryder os om de motiver og karaktertræk hos afsenderen, som vi mener at ane bag fejlene.”(L8-12) Vi mener folk er idioter når de spiller smart med en variant af en stavemåde.
Vi kan altså angiveligt gennemskue skriverens intention om at spille smart gennem fejlene. Så hvis jeg nu bruger ordet ”Aspekt” og det havde
været mere korrekt at skrive ”Ting” så vil en lærer kunne gennemskue at jeg bruger ordet for at få en højere karakter.
Til sidst i teksten kommer han ind på at vi også bliver provokeret af stavefejl. Et aspekt i det danske sprog der giver læseren en håndfuld sand i øjnene. Det kan vi vel også godt relatere til. Sådn en gang stavfejl er da møjirriterende at læsse.
Skriv et svar