Selfie | Analyse | Jussi Adler-Olsen | 10 i Karakter

Indledning
Dette er en krimi roman som er skrevet af Jussi Adler-Olsen og udgivet d. 5. oktober 2016. Dette er et uddrag af roman, hvor man hører om de 3 kvinder

Denise (tideli gere navn Dorrit), hendes mor Birgit og mormor, som er meget forskellige på mange punkter, men alligevel så ens.

De 3 personer har nogle stridigheder med hinanden igennem deres fortid, som gør at de har et meget konfliktfyldt forhold, og moren som i denne roman også hedder Birgit, er den mest følsomme og konfliktskye ud af de 3.

En gang om måneden prøver hun at rette op på den lille familie og deres forhold, og prøver at holde ud ved at invitere dem hjem til aftensmad.

Men både moren og Denise har et horn i siden til m ormoren og Denise tackler tingene på en lidt anden måde end moren ville have gjort i forhold til tålmodighed, så jeg ville klart kunne anbefalede at læse denne handlingsmættede roman.

Jeg vil starte ved at forklare om personerne i denne novelle. Hovedpersonen er Denise. Hun er 27 år og skiftede sit navn fra Dorrit, da hun var ca. 18 år.

Hun bor i en klublejlighed i Købehavn langs de mørke gader og mellem andres slusked e huse, og selvom om hun ikke har så mange penge, så prøver hun alt hvad hun kan på at ligne en der har med sit udseende og sin krop.

Uddrag
Da moren og mormoren er bipersoner i denne roman vil jeg gøre deres personkarakterstik lidt kortere.

Jeg vil starte med moren, da hun er rigtig vigtig for Denise eftersom hun burde være et forbillede for hende.

Birgit hører man ikke så meget om hverken aldersmæssigt eller udseendemæssigt. Man hører mest om hvad hun siger og gør.

Ud fra det uddrag jeg har læst, så kan jeg mærke at hun er meget følsom person og konfliktsky. Måske er hun bange for at gøre noget forkert?

Måske er det efter hendes opvækst med sin mor? Man læser jo at mormoren er en skrapmadame og hakker på både moren og Denise, eksempelvis her:

”Denise registrerede, hvordan hendes mor forsøgte at dæmpe tonen med en forsigtig hånd på mormorens arm, som om det nogensinde havde virket. Også på den front havde hendes mor altid været svag.”

Mormoren havde nok været lige så hård ved moren, som hun er overfor Denise nu, det kan man også tydeligt læse her:

”Hvad ville du have gjort uden din far og mig? Uden at vi betalte alting for dig, mens du sløsede tiden væk i dit selvoptagne storhedsvanvid?" "Jeg har da arbejdet, mor."

Tonefaldet var jammerligt. Det var år siden, at hendes ammunition af protester ikke bare fes ud i ingenting.”

Man kan også læse i dette citat at mormoren har stukket til moren på andre punkter. Man kan læse i romanen at der kommer nogle ”klikke klak” lyde fra moren når hun går op ad trappen til Denise

hvor hun bl.a. også lyder haltet og forhadt. Dette kan symboliserer, at hun er blevet en meget slidt kvinde gennem årenes løb, måske pga. alt det mundhakkeri fra både mormoren og Denise:

”Så fik en uønsket lyd hende til at vende ansigtet mod døren. Klikke, klak, klikke, klak, lød det haltende og forhadt.”

Nu vil jeg gå videre til mormorens personkarakteristik . Man hører ikke i romanen hvad mormoren hedder eller så meget om hvordan hun ser ud

men man ved at hun er 67 år og har haft et tidligere ægteskab med en 30 år ældre nazist, der forsørgede hende.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu