Hvordan vil du karakterisere verdens tilstand | Opgave

Indledning
Hvad end for en konklusion du er kommet frem til, så er vores samfund en blanding af utopi og dystopi.

Vi har på den side af mønten familier som arbejder klokken rundt for at skrabe nok sammen til at kunne overleve dagligdagen med børn.

På den anden side har vi mennesker der lever i ekstreme mængder sus og dus at de ikke ved hvad de skal gøre med det.

Næsten hver dag sker der et gennembrud, om det er teknologisk, medicinsk osv. er tilfældigt. Vores måde at leve på og hvor længe vi lever udvikler sig eksponentielt .

Vores liv bliver ”forbedret” hele tiden, men på sammetid bliver det forværret. Hver dag ser vi også et gennembrud på klimakrisen, fattigdom og ulighed.

Uddrag
Modsat 1984 af George Orwell, så er novellen ”År 2061” af Hans Scherfig komplet det modsatte, det er som at sammenligne nat og dag.

Hans Scherfig har tagetog skruet ned for barskheden og helt op for blødsød. Et samfund, hvor børn ikke forstår meningen med en soldat og våben

et samfund med skyklapper på som dækker for dystopien der engang var i samfundet. Novellen viser en klode i harmoni, vores eksponentielle teknologiske udvikling er ikke vores udryddelse, men vores genopstandelse.

Alt andet lige, så virker denne sukkersøde syn på samfundet udenfor Hans Scherfigs tidshorisont, desværre.

Novellen føles næsten ironisk i dens formidling af en utopisk fremtid, alderen på jeg-fortæller er utroligvis 159 år gammel og er tipoldefar og snakker til hans tipoldebørn som om de er maksimalt 10 år gammel

selvom de nærmere er i 50-årsalderen. Hver stage i livet er strækket ud. Dagenes hastighed sænkes og årene bliver mindre betydningsfulde, fordi man har alligevel over 100+ år endnu til at nå det, en fremtid uden bevægelse og pres.

Hans Scherfigs novelle skriger også kommunisme, fordi den hele tiden knytter bånd mellem stræben efter forbrug og fortidens uhyggelige tider.

Ifølge novellen så er menneskehedens mulighed for at opnå utopi for alle er at forkaste de kapitalistiske levemåder og drømme.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu