Hasidik-jødedom samt jødisk identitet | Religion Noter

Opgavebeskrivelse
Øvelse 11: at være jøde i Danmark
a) Hvordan kan man defineres og leve som jøde i Danmark? (find svaret i dine to valgte tekster).
b) Hvilke problemer fremhæves i teksterne i forbindelse med at være jøde i den moderne/ikke jødiske verden?
c) Brug Jan Hjärpes model om religionernes indhold, funktion og de troende engagementer til at undersøge den jødiske identitet og religionsforståelse, der kommer til udtryk i de valgte tekster.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Øvelse: Fra Hasidisk-jøde i segregeret New York til vestlig moderne borger
● Hvordan beskrives familielivet og forholdet mellem mænd og kvinder? (inkl. Information det traditionelle Hasidisk bryllup)?
● Hvad får man at vide i dette Hasidisk-samfund, der gør at denne verden og ikke den vestlige omverden er den bedste?
● Hvad lærte de af/om holocaust?
● Hvordan er uddannelse indenfor Hasidik-jødedom? Hvilke ord og emner bliver ikke nævnt eller undervist i og hvorfor?
● Hvorfor mener rabbineren ikke, man har grund til at forlade Hasidisk-jødedom eller fokusere på den omkringliggende verden?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Konversion: Hvorfor fravalgte de hasidik-jødedom?
- Kontekst: har de været i en situation (alder, sted) hvor de var særligt modtagelige for input?
- Krise: har de haft svært ved at sine fodfæste/sin plads hvor de følte sig godt tilpas?
- Søgen: har de ledt efter noget, der gjorde de fandt en anden løsning end den Hasidik-jødedommen gav dem?
- Mødet: hvordan stødte de på den ikke-Hasidiske-jødiske verden?
- Interaktion: hvordan har de lært den ikke-Hasidik-jødiske verden at kende?
- Forpligtelse: hvordan har de vist at denne verden var det rigtige valg for dem? Og har der været forpligtende sider/regler ved Hasidik-jødedom som de ikke kunne stå inde for.
- Konsekvenser: hvilke konsekvenser har det haft for dem at ‘vende’ Hasidik-jødedom ryggen? (hvis det ikke nævnes, hvad tænker I deres forældres reaktion har været?)

Uddrag
a)
I tekst 16: Her beskrives jøderne som værende folk der adopterer og tilpasse sig flertalsbefolkningens normer og værdier. Dette kan bl.a. ses idet, at man arkitektonisk byggede synagogerne i København pompøst (overdådig udsmykning) indvendigt, hvorimod man fokuserede på at holde det simpelt udenpå.

I teksten beskrives der, at; “Man har været beskeden og tilbageholdende. Arbejdet ihærdigt og haft succes i samfundet”. Dertil nævnes der et eksempel, hvori vi har en jøde fra Polen, som er tilflyttet til Danmark.

Denne jøde ønsker, at assimilere sig gennem navneændring. Det menes så, at danskerne ikke vil anse dette som en tilstrækkelig “nok” assimilation. De vel netop spørge ind til jødens tidligere navn, da jøden jo ikke er dansk.

For at opsumere dette er det tydeligt, at uanset hvor meget man anstrenger sig for at være en del af det danske samfund, vil det stadig ikke være nok.

I tekst 18: Her bliver jøderne også beskrevet som om de stille og roligt smider de jødiske værdier fra sig, og adoptere de danske normer og værdier.

Der bliver fremhævet i teksten; ”[...] og frem for at holde sig tilbage til traditionelle jødiske som gefilte fisch og gehakte leber supplere familien med and, sovs og kartofler og risalamande til dessert”.

Dette citat understøtter, at de er modernister, som følger de danske værdier og normer frem for de jødiske. Der bliver dog understreget til slut, at hun ikke har lyst til at have et juletræ i sit hjem da; “ det var for meget”.

Hun synes det er hyggeligt at fejre jul uden for med vennerne, men derimod ville hun ikke have et juletræ stående i hjemmet. Så her ses det, at hun stadig fastholder nogle få jødiske værdier.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu