Opgavebeskrivelse
Opgave 1
- Opgave 1a. Hvad viser figur 123 s. 92 i Biologi i Udvikling?
- Opgave 1b. Hvad viser figur 124 s. 92 i Biologi i Udvikling?
Opgave 2)
- Opgave 2a. Sæt betegnelser på hvad der er i de hvide kasser på figuren nedenfor
- Opgave 2b. Forklar figuren – hvad sker der i den?
Opgave 3) Edderkopper og Ikka-søjler
- Læs artiklen: Taranteller og ikka-søjler gemmer på nye enzymer
- 3.a Hvordan kan indianerne spise giftige edderkopper uden der sker dem noget?
- 3.b Hvorfor er industrien meget interesserede i disse proteaser (artiklen)?
- 3.c Hvorfor er man særligt interesseret i at undersøge mikroorganismer der lever i ekstreme miljøer (artiklen)?
Uddrag
Figuren på side 92. fortæller noget om reaktionshastighed for enzymer, forskellige enzymer arbejder optimalt ved forskellige forhold, i eksempel 123 ser man en kurve der fortæller om et enzyms reaktionshastighed (effektivitet) under forskellige temperaturer, som man kan se på modellen, virker enzymet bedst under 37.5 grader C hvilket giver mening da det er kropstemperaturen for et menneske.
Man kan også se at hvis temperaturen falder under de 37.5 grader C bliver reaktionshastigheden mindre eller langsommere og når temperaturen kommer over 45 grader C stopper den helt da det er for varmt til at enzymet kan overleve.
---
Fugleedderkoppen lever i huler i jorden eller under væltede træstammer. Den kan fange små pattedyr og krybdyr som den lammer med sin gift.
Den jager oftest om natten, hvor den ud over sine 8 øjne bruger hørelsen og følesansen til at orientere sig med. Indianerne i regnskoven fanger gerne fugleedderkopper og spiser dem.
Når først de er ristet over et bål virker deres gift nemlig ikke mere. Dyrenes egne rekorder: De største fugleedderkopper man kender har et benspænd på omkring 25 cm. og en kropslængde på næsten 10 cm.