Forældre og børn | Analyserende artikel

Indledning
Bredt bekendt er det, at det at få børn er livets store gave. At det at få børn er et tegn på den kærlighed, man deler med sin partner. Dog er det også bredt bekendt, at det ikke altid er en drøm at have børn.

De kan være umulige, besværlige og være en byrde, lige så vel, som de kan være de sødeste og mest charmerene små englebørn.

Uanset hvad, står det klart, at der mellem børn og forældre altid eksisterer et helt særligt bånd.

Hvordan opdrager man sit barn? Hvor meget frihed er nok frihed? Hvor går grænsen mellem at være forældre og være venner?

Spørgsmål som disse opstår typisk når man får et barn, og problematikker som disse bliver også diskuteret i novellen ”Lille knude” der er skrevet af Gunnhil Øyehaug, og som er del af novellesamlingen Knuder, der udkom i 2018.

Uddrag
Tilmed betyder det, at Kåre har en helt speciel relation til sin mor, men også til de to andre kvinder i hans liv. For det første, så har det siden Kåres fødsel stået klar, at Kåre og sin mor altid vil have et helt speciel bånd, der er ubrydeligt, lige som navlestrengen.

Først og fremmest har mor og søn samme attitude med hensyn til deres relation. Den prioriterer de begge højere end noget andet. Det sagt, så skaber den tætte relation også mange konflikter.

Det ses både tydeligst ved hendes forhold med Kåres far, som også ender ud i, at han forlader dem. Dette er fordi, at alle andre altid vil blive prioriteret lavere end hhv.

Kåre og Marianne:

”Marianne havde i grunden ikke noget imod det. Det var på mange måder lettere at leve som de var tvunget til at leve, når hun kunne koncentrere sig om at holde trit med sin søn.” (side 1, linje 25-27).

Her ses det altså, hvordan Marianne tager tabet af sin mand. Hun siger blot, at det er nemmere at leve uden ham, når hun skal koncentrere sig om sin søn.

Det vil altså sige, at Kåre altid er hendes førsteprioritet.

Efterfølgende prøver Marianne at give sin søn snor nok til, at han kan leve sit eget liv og begå sine egne fejl:

”Og hun prøvede hele tiden at gøre sig usynlig, 30 ville ikke hæmme sønnens udvikling, hun vidste at hun blev nødt til at lade ham gøre ting, prøve ting, hun ville ikke være en klods om benet, så når de lavede ballade og drengestreger, lukkede hun øjnene.” (side 1, linje 29-32).

Denne taktik kan dog også resultere i en katastrofe, i og med, at Kåre ingen grænser får sat af sin mor. Deres afhængighed af hinanden betyder, at sønnen ikke kan vokse op og blive selvstændig.

Dette resulterer i en masse problemer i hans liv, bl.a. i form af et ægteskab, som han ikke kunne opretholde.

Kvinden der er tale om her, er kvinde 1. At ægteskabet ikke holdt, er måske fordi, at moren altid vil vægte mere i Kåres hjerte, end hans hustrus.

Relationen mellem mor og søn får altså skubbet andre mennesker væk, og når moren føler sig truet af en anden kvinde, bliver navlestrengen mere følsom:

”Av! hylede Kåre og Marianne og så forskrækket på hinanden gennem sprækken; de vidste ikke at båndet var blevet så følsomt.” (side 2, linje 47).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu