EU nationalstaternes redder ellers et centraliseret kaos i demokratisk underskud?

EU nationalstaternes redder eller et centraliseret kaos i demokratisk underskud?

Bilag B1 er skrevet af tidligere socialdemokratisk formand, Mogens Lykketoft for Jyllands- Posten d.9 Juni 2016

Bilag B2 skrevet af Erik Holstein politisk kommentator, i Altinget d.25.Juni 2016 “Gult kort til EU systemet”

Bilag B3 er et interview med en ekspert, nemlig professor i Statskundskab Marlene Wind, til Weekendavisen d.1 Juli af Søren Willemoes

Indledning
I bilag B1, B2 og B3 bliver vi præsenteret for tre forskellige syn på EU’s betydning for nationalstaterne og årsagerne til vælgernes syn på EU. Nationalstaternes suverænitet i EU fællesskabet har længe været et omdiskuteret emne. Det drejer sig nemlig om, hvorvidt der skal mere integration af nationalstaterne eller lade dem forblive mere suveræne.

Den danske EU-skepsis har altid været til stede og er i nyere tid blevet en stigende holdning iblandt folket. Spørgsmålet er i nyere tid blevet hvorvidt denne skepsis er reel eller blot modstand til EU som bureaukratisk organisation.

Uddrag
Bilag B1 argumenterer ud fra et neofunktionalistisk perspektiv siden at flere tiltag har ført til mere integration, som bilaget nævner “ For det andet har EU, der i starten mest handlede om frihandel, udviklet sig til at handle om værn om velfærden ved høje fælles minimumsstandarder, når det gælder beskyttelse af miljøet og arbejdstagerne.”

Hermed sættes der i fokus at denne snebold af forhandling og fællesskab har udviklet sig til mere end bare frihandel men også velfærd. EU har ifølge bilag B1 også i høj grad styrket de små nationers indflydelse og at debatten om at genvinde suverænitet for de små medlemslande ved at melde sig ud af EU er åndssvagt dette er centralt i bilaget.

Modsat dette argumenterer bilag B2 stærkt for at den enkelte borger ikke længere har indflydelse over alle de tiltag der bliver vedtaget i Bruxelles. Centralt i bilag B2 er ,at det står stærkt i kontrast til bilag B1 siden der bliver argumenteret for at nationalstaterne er blevet frataget suverænitet og ikke har den indflydelse som bilag B1 mente.

Specifikt anvender bilag B2 et eksempel, at selvom Danmark som nation har retsforbehold blev tvunget til at rette sig efter dommen angående udlændingepolitik siden det blev et spørgsmål om fri bevægelighed, hermed argumentere bilaget for at den såkaldte suverænitet og indflydelse ikke er til stede.

Bilag B2 argumenterer ud fra et intergovernmentalistisk perspektiv, da skribenten mener ,at nationalstatens interesse og den almene borgers indflydelse er ikke-eksisterende manglen på demokrati og den centraliserede styring fra Bruxelles har skabt modstanden til EU, især grundet at nationalstaternes interesser har været ignoreret.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu