Essay: Når litteratur og medier provokerer | Køn og seksualitet i udbrud

Indledning
Ved hjælp af litteratur har det været muligt at provokere og informere folk om et hvis budskab, hvor hverdagsproblemer i samfundet blev sat til debat. Dette sker stadig den dag i dag bare i et større omfang gennem de forskellige medier. Medier der startede med at være den skriftlige avis, men er nu alt fra online aviser til de sociale medier. Gennem flere år kan vi se, hvor meget medierne har været med til at udforme de forskellige normer i samfundet samt vores identitet. Dermed har medierne også været med til at skabe individers holdninger og opfattelse omkring homoseksualitet.

Uddrag
Hvad der også er blevet sat til debat hos litteraturen, er langt mere omfangsrigt end homoseksualiteten, man ser i reklamer og medier. Tager vi er tilbageblik på det moderne gennembrud, blev der gjort op med den idealisme, der befandt sig i romantikkens periode. Litteraturen løsrev sig også fra den kristne tro, som var med til at give frihed men også uro og tomhed, eftersom der ikke længere var et sted, man kan drømme sig væk til. Hertil kommer litteraturforskeren, Georg Brandes frem i lyset, som kritiserede de danske forfattere for at leve i en virkelighedssky drømmeverden, hvor litteraturen i romantikken dækkede over problemer og derfor opfordrede han da, at gøre realismen til et krav i dansk litteratur.

Temaerne i det moderne gennembrud blev til kirke, køn og klasse - også kendt som de 3 k’er. Et eksempel på et tema, som blev taget godt om var køn og ligestilling. Herunder er Henrik Ibsen kendt for sine realistiske familiedramaer, hvor samtidens magtstrukturerer, moral og hykleri bliver sat i fokus. Dramaerne er samfundskritiske og fokuserer en del på mændenes daværende dominerende position. I dagligstuedramaet skabes der en illusion om virkelighed, ved at efterligne det levede liv og herved sætte hverdagslivets problemer under debat.

Dette kommer blandt andet til udtryk i Ibsens drama ”Et dukkehjem”. Mere præcist er budskabet, at kvinderne ikke levede sit eget liv som de ønskede, men var mere eller mindre et objekt, som mændene kunne koste rundt med, som de ville. Præcist i dette drama, er hovedpersonen, Nora, blot en dukke for sin mand og havde ingen rettigheder. Kønnet bliver sat under debat på den måde, at Nora ender med at forlade sin mand, som er et brud på normerne i samtiden. Idet hun forlader sin ægtemand, gøres det op med undertrykkelsen af kvinderne. Så ved hjælp af det moderne gennembruds litteratur, var det muligt at provokere samt at sætte fokus på samfundets normer og forskellige tabuer.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu