En sort kat døds | Analyse

Indledning
Gysergenen stammer fra et gammelt folkeeventyr tilbage i 1800-tallet, som omhandlede frygt, og efter denne fulgte mange såkaldte rædselsromaner efter. Vi mennesker har alle dage været fascineret af det uforklarlige, det farlige og det onde. Gys og gru tiltaler os, da vi automatisk bliver draget ind i et grusomt univers hvor vores underbevidsthed regerer. Et typisk karakteristikum for gysets oprindelse er at noget svagt og uskyldigt må gennemleve frygtelige lidelser af en horribel mandsperson, som katten i Edgar Allen Poes ”Den sorte kat” fra 1845.

Edgar Allen Poes ”Den sorte kat” behandler mange af gyserens tematikker, såsom frygt, indre konflikter og modsætningspar. Dog skiller teksten sig ud med hensyn til kompositionen. Den typiske gyser komposition er hjemme-ude-hjemme, men her har Edgar Allen Poe gjort brug af den klassiske novelle komposition berettermodellen.

Uddrag
I den sorte kat ses en upålidelig fortæller. Upålidelig fordi han har trang til alkohol og hans vrangsyn om en galge på den uskyldige kats hals ”Det var nu billedet af en genstand…. Billedet af en hæslig – en forfærdelig ting – af en galge.” (s.318, ll. 30-31) Der gøres i teksten også brug af jeg-fortæller da fortælleren omtaler sig selv som jeg, og der fortælles fra en indre synsvinkel. Fortælleren bruger også bagudsyn. Vi er ikke læsere til begivenhederne når de sker, men derimod mange år efter.

Et klassisk tema gysergenren arbejder med er modsætningspar. Det kan være modsætningspar som døden-livet, det gode-det onde og/eller det smukke-det monstrøse. Flere af disse modsætningspar ses i Den sorte kat, især det monstrøse. Død er en stor del af denne fortælling, ”I morgen skal jeg dø, og i dag vil jeg lette min sjæl.” (s.313, s. 4-5) Her ses modsætningen mellem død og liv, da han her lægger an til at lette sin sjæl inden hans død, der er altså noget han føler sig nødsaget sig til mens han endnu er i live. Et modsætningspar som det gode versus det onde er også at finde. ”Mens mit sind og mit væsen i al almindelighed – ved spiritusdjævlens mellemkomst – undergik en radikal ændring til det værre.” (s. 314, ll. 7-9) I dette modsætningspar er det hovedpersonen der er i konflikt med sig selv. Ham som menneske gennemgår en udvikling fra det gode til det værre og til sidst med ingen tvivl til det onde.

I Den sorte kat, bliver der fortalt om katten Pluto – hans yndlingsdyr og legekammerart. Navnet Pluto er også navnet på underverdens gud i græsk mytologi. I fortællingen støder vi også på en underverden i form af underbevidsthed. Da Pluto dør bliver den ved med at florere i hovedpersonens underbevidsthed, og der ses hermed en sammenhæng mellem valg af navn og tekstens handling.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu