Indledning
“Hvordan kunne I gøre det? Kan I se det nu? Det I mærker, det er hvad I skal mærke; resultatet af at… I ved, at I elsker mig. I har bare glemt det. Nu kommer I til at huske. Jeg hjælper jer, så I aldrig glemmer”

Sådan slutter romanen Eksil, skrevet af den danske forfatter Jakob Ejersbo i 2009. Romanen skildrer en historie om en 15-årig pige ved navn Samantha. Samantha lever på mange måder et usædvanligt og grænsesøgende liv.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Hun blev sendt på kostskole i en tidlig alder, mange timer væk fra deres hjem. På kostskolen laver hun ikke sine lektier og afleveringer

hun drikker og ryger, generelt gør hun intet hun bliver bedt om, men kun det hun ikke må. Derhjemme har tingene heller aldrig gået godt.

Den forældrerolle og tryghed, hendes forældre burde have givet hende, har aldrig fundet sted. Forældrene har aldrig taget sig af deres børn, derfor har der gennem hele hendes barndom været en mangel på omsorg fra hendes forældres side.

Hun har været nødsaget til at skulle tage vare for sig selv, og stadig skulle håndtere en alkoholiseret mor og far med en af og til voldelig adfærd. Samantha gør alt for ikke at gøre det rigtige og provokerer alle.

Dette sker både på kostskolen, og derhjemme, og det kan virke som et råb om den omsorg og kærlighed hun aldrig har fået fra hendes forældres side .

Samantha har gennem hele sit liv levet med en far, som har haft en meget voldelig adfærd. Det har været uvist for både Samantha og Alison, hvornår faderen ville slå dem, men det har sat ar på deres sjæle.

Hendes fars voldelige adfærd og hårde ord, kan også have stor betydning for de valg Samantha har truffet i sit liv. Hun vil gøre alt for at virke stærk udadtil og ikke vise tegn på svaghed.