Drivhuset | Analyse & fortolkning

Indledning
Myter er en form for litteratur, som historisk er blevet anvendt længe. Myter er en form for fortælling, hvilket ordet også stammer fra.

Førhen levede mange efter myters budskab, og i nye tid bliver de folkeligt kendte myter stadig anvendt i litterære sammenhæng, herunder film, teatre, musikstykker, operaer, malerier, noveller og reklamer. Myters eksistens stammer ofte fra en religiøs sammenhæng, hvor myter er blevet brugt for at gøre folk opmærksomme på noget. Dette kan handle om menneskers måde at leve på, men generelt handler myter om diverse menneskelige grundvilkår.

Indholdsfortegnelse
Karakteristik af personer/miljø, titlen og temaet, samt sammenligne novellen med syndefaldsmyten.

Uddrag
Der er forskel på myter baseret på Bibelen, eller kristendom som helhed, og græske myter. I førstnævnte er emnerne oftest synd og fald, hvorimod de græske myter mere handler om hovmod og straf, hybris og nemesis, forfængelighed og dom.

Myter bliver ofte anvendt i andre litterære sammenhænge som et intertekstuelt værktøj som gør, at læseren kan relatere det til en fortælling, vedkommende kender til i forvejen. Et eksempel er novellen ’Drivhuset’, skrevet af Andersen Bodelsen i 1965, som jeg vil analysere. Her vil jeg dykke ned i teksten for at se på fortællerforhold, karakteristik af personer/miljø, titlen og temaet, samt sammenligne novellen med syndefaldsmyten.

’Drivhuset’ er fortalt af en jeg-fortæller, som i løbet af fortællingen gennemgår en udvikling. Dette er både rent aldersmæssigt, men også i selve jeg-fortællerens syn på livet. Gartneriet, som er det eneste sted jeg-fortælleren ikke må lege, bliver fortællingen gennem opbygget som noget mystisk og spændende. I starten tager jeg-fortælleren det ikke tungt, at der ikke må leges der.

Jeg-fortælleren virker i starten til at have accepteret det, men i takt med, at jeg-fortælleren bliver ældre, bliver jeg-fortælleren også mere nysgerrig: ”Og for første gang blev jeg klar over, at før eller senere måtte jeg der derover, jeg måtte prøve at stå i drivhuset når solen ramte det netop på den måde”.

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!