Dødsslagteren fra Kællerhavgård | Analyse

Indledning
I novellen ”dødsslagteren fra Kællerhavgård” hører vi om Ove Gårdlund, han bor i Dalby Huse. Dalby Huse er en lille landsby, hvor alle kender hindanden. Handlingen i Dy Plambecks novelle, blev trykt for første gang i Politiken d. 6 april 2008. Ove Gårdlunds har gjort en forfærdelig handling, imod hans egen søn Mikkel.

Alle i landbyen kender til den tragiske historie, men ingen af landsbyen beboere støtter Ove Gårdlunds handling. Dy Plambecks har et fokus i hans novelle, der ikke plads til at være anderledes i et lille samfund. Dette kan også ses i novellen, beboerne i landbyen er ikke tilfreds med Ove Gårdlund, eller de handlinger han fortager sig.

Uddrag
Ove Gårdlund er hovedpersonen i novellen, det Ove Gårdlund som har skudt sin egen søn. Ove er en ældre mand i 60érne. Han er tynd og har ingen muskler. ”Han var lige så ranglet og knoglet at se på som altid, en landmand har han aldrig lignet.” Oves far havde Kællerhavgården før han døde, efterfølgende arvede Ove gården samt en masse penge. Landbyens beboer var ikke imponeret over, hvordan Ove brugte hans penge ”De påstår, at han ikke værdsætter gården, at han rent ud sagt vil skide den et stykke, men kun er interesseret i at udstykke sin jord til beboelsesgrunde, så han kan få flere penge.”

Ove var ligeglad med landbyens mening, han ville bare gøre alle glade. Han var villig til at ofre alt, bare beboerne så ham som en ”helt”. Desværre havde ikke alle beboer den indstilling til Ove, heller ikke før han skød sin egen søn. Da Ove med et uheld skød sin egen søn, vendte hele hans liv på hovedet. At gå fra at være glad hverdag, til at sorg hverdag. Efter ulykken med hans søn, bruger han det meste af sin tid alene oppe på loftet, hvor han skriver sine egne digte. ”Han sidder jo bare deroppe på høloftet som en pensioneret julemand og skriver digte”

I digtet Ove Gårdlund skriver, perspektivere han til sig selv og den situation han er endt i. De temaer der går igennem novellen, kan vi relatere til Ove Gårdlunds liv. f.eks.” mens jeg går rundt og føler mig
som én der har slået ihjel” I novellen er der en kæmpe sorg fra Ove og hans kone, men også fra de andre beboer, der tænker på deres stakkels søn. Der had, krig, konflikter og uopklarede sager, der kører rundt i den lille landsby. De temaer kommer igen og igen i novellen, det udtrykker Ove Gårdlund også i sit digt.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her