Det senmoderne samfund | DHO | 12 i karakter

Indledning
I denne studieopgave med fagene dansk og historie kunne vi vælge mellem tre temaer, hvor jeg har valgt at gå i dybden med det tredje tema.

Opgaven går i grove træk ud på det senmorderne samfund. I selve opgaven er der blevet stillet en opgaveformulering samt diverse kilder i form af artikler, noveller og en dokumentar.

Måden, jeg har tænkt mig at besvare opgaveformuleringen på, er med hjælp af de givende kilder samt selvfundene kilder, som primært er kvalitative.

Jeg vil forholde mig kildekritisk til de kilder, jeg selv finder samt overholde de taksonomiske niveauer, som er redegørende, analyserende og perspektiverende.

I starten af opgaven vil jeg redegøre for grundtrækkene i det senmoderne samfund, derefter vil jeg analysere de givende kilder med fokus på metodeanvendelse og kildekritik, og til sidst vil jeg perspektivere til andre tendenser i samtiden.

Indholdsfortegnelse
Indholdsfortegnelse
1. Introduktion 1
2. Opgaveformuleringen 1
3. Redegør for grundtrækkene i det senmoderne samfund 1
4. Analyse: 3
- 4.1.1 Analyse af ”Stumper” 3
- 4.1.2 Analyse af ”Ægløsning” 4
- 4.1.3 Analyse af ”Mission kvindehandel” 5
- 4.2 Kildekritisk analyse af de historiske kilder 6
- 4.2.1 Kildekritisk analyse af ”Højskoleforstander: Vi har svigtet de unge i kærlighedens navn” 6
- 4.2.2 Kildekritisk analyse af "En kvindes dag anno 2013” 7
- 4.2.3 Kildekritisk analyse af ”Sådan holdt Danmark op med at hade homoseksuelle” 7
5. Perspektiver til tendenser i samtiden. 7
6. Metode 8
7. Konklusion 8
8. Noter 9
9. Kildefortegnelse 10
10. Bilag 11
- 10.1Bilag: 1 11

Uddrag
Novellen ”Stumper” er en novelle skrevet af Peder Frederik Jensen, og som kommer fra novellesamlingen ”Banedanmark” fra 2014.

Peder Frederik Jensen er født i 1978 i København og gik på forfatterskolen i 2006. Peder Frederik Jensen debuterede i 2007 med sin roman ”Her står du”.

Forfatterne benytter sig typisk af 4 genrer, som er romaner, kortprosa, noveller og teater. I hans novellesamling ”Banedanmark” er personerne typisk ulykkelige eller ude af balance.

Novellen ”Stumper” handler om en mand ved navn Janus, som er bilmekaniker. I novellen følger læseren Janus’ hverdag, og hvilket projekt han er i gang med.

Et af projekterne er med en af Janus’ venner, Niels, hvor de arbejder på en bil. Janus arbejder på en rover, hvor han sandblæser skærme, spartler dem osv.

Dagen efter skal Janus til København for at montere en gearkasse. Dagen efter det modtager Janus en besked på Facebook fra Niels, der spørger om, alle stumperne er kommet, hvorefter Janus går ud på værkstedet og fantaserer om Niels og andre personer.

Der er flere genretræk i novellen. Der er for eksempel ikke mange personer med, novellen strækker sig ikke over lang tid, der er en åben slutning og et begrænset antal sider.

Handlingsforløbet i novellen er meget lineært. Det vil sige, at handlingen er meget kronologisk opbygget. Man kunne lægge handlingen på en lige start til slutlinje.

Handlingen foregår over 3 dage. Først er Janus hjemme, dagen efter er han i København, og til sidst om torsdagen er han hjemme igen. Der er nogle fortællerkneb med i novellen.

Læseren bliver på en måde kastet ind i novellen, da det første læseren læser er: ”De skal makke bil. Det er en gammel aftale.”

Her ved læseren, hverken hvem der skal makke bil, eller hvilken aftale, det er, hvilket vil sige, at novellen starter i in medias res. Der er også et plot twist i novellen, da man ikke ved, at Janus er homoseksuel.

Der tager novellen en ny drejning, som overrasker læseren. Et andet fortællerkneb er den åbne slutning. Det sidste man læser, er slutningen på Janus’ fantasi, og læseren ved ikke, hvad der sker efterfølgende med aftalen, hvilket vil sige, der også er en tom plads.

Fortælleren i novellen er en alvidende 3. persons-fortæller. Fortælleren kan på en måde kigge ned over hele scenen og fortælle, hvad personerne tænker og føler. Fortælleren ved, hvad Janus tænker.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu