Indledning
Manden slår græsset, og kvinden gør rent. Nogle par gør bare det, som de er bedst til uden at lave aftaler om arbejdsfordelingen i hjemmet. I sådanne parforhold fodrer man hinandens styrker, og sammen står man stærkt.

Eller gør man virkelig det? Tilbage i 1870’erne, hvor det moderne gennembrud var den aktuelle periode, var rollerne i hjemmet meget tydelige.

Kvinden klarede opgaverne i hjemmet og manden stod for indtægterne i familien. I samtiden er mande- og kvinderoller et meget stort emne, som tit kommer i debat, hvilket det også gjorde under det moderne gennembrud, hvor debatten om seksualitet og kønsroller blev kendt som ”sædelighedsfejden”.

Emnet kommer tit i debat fordi, at kønsroller har en stor betydning for, hvordan vi opfatter os selv som mennesker i dagens Danmark.

De er ikke blot med til at bestemme vores påklædning. Ligeledes er de med til at bestemme, hvordan vi agerer i et forhold, samfund eller system.

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
Personligt har der altid været faste roller i mit hjem, hvilket jeg tror, at mange kan relatere til.

Mens jeg sidder og laver lektier, kan jeg af og til høre baggrundstøjen af min far, som slår græsset, samtidig med, at duften af den lækre lasagne, som min mor er ved at lave, siver ind på mit værelse. Men, hvorfor er det mor, som laver mad? Hvorfor er det far, som slår græsset?

Jeg kan ikke forestille mig, at det er fordi den ene er bedre end den anden til dit og dat. Jeg kunne dog sagtens forestille mig, at det stammer fra deres fortid og opdragelse. Dette påvirker os hele vejen op igennem vores opvækst, uddannelse og arbejdsliv.

Jeg er også selv blevet opdraget med ”drengelegetøj” frem for ”pigelegetøj”. Ydermere har jeg altid troet, at lyserød var en ”pigefarve”, og at blå var en ”drengefarve”. Det er bare sådan man altid har set det, og derfor er det svært at ændre sit synspunkt på det.

Det samme kan man sige om forskellige opgaver, som når jeg skal hjælpe min far med at skifte fra vinterdæk til sommerdæk på den nye bil.

Eller når jeg skal hjælpe med min mor med at støvsuge rundt omkring i huset. Det er sådan, de er opdraget, hvilket de fører videre til mig, og sådan har det kørt i ring i mange familier siden det moderne gennembrud. Rollerne har selvfølgeligt udviklet sig en del siden det moderne gennembrud. Dog havde kvinderne langt færre muligheder end mændene tilbage i tiden.