Indledning
Teenageårene er kendt for at kunne være en tid med følelser, udfordringer og en del konflikter. Som forældre er det pludselig svært at gøre noget som helst rigtigt uden at blive kaldt alverdens ting.

I novellen ”Latter”, som er skrevet af Naja Marie Aidt i 1995, bliver dilemmaet mellem barn og voksen beskrevet på en meget relevant og hverdagsagtig måde, som gør det rimelig realistisk. ”Latter” handler om en ganske almindelig moderne familie med far mor og deres søn, Andreas, på 13 år. Andreas er som de fleste 13-årige på kanten fra barn til voksen.

Med det medfører mange dilemmaer. Hvordan skal forældrene behandle ham? Som barn eller voksen? Forældrene er dog lidt uenige om dette, og dilemmaer opstår. Dilemmaet skaber konflikter indbyrdes mellem familiemedlemmerne.

Uddrag
Novellen starter in medias res, da vi allerede fra start bliver kastet midt ind i konflikten.

”Nu råber han til sin mor: „Skrid! Lad mig være!” Her er der bagudsyn, hvor man får et indblik i, at der er en konflikt mellem mor og søn. Der er et flashback i starten, som gør, at vi får en forståelse for hvilken konflikt der er.

Herudover er der medsyn i resten af novellen. Da der kommer medsyn, bliver det pludselig mere dramatisk, og man føler sig som en flue på væggen.

Der er 2 overordnede konflikter i novellen. Den ene konflikt er mellem far og søn, da han skal putte sukker i teen, og den anden er en dybere konflikt mellem mor og søn.

Den dybere konflikt bunder i, at Andreas er i gang med en udvikling fra barn til voksen: ”Det er hans krop der er kommet mellem dem.” Andreas tester også morens grænser af: ”Når han om morgenen snyder hende, og tager cyklen selvom hun har forbudt ham at cykle.”

Og: ”Eller når han undlader at komme lige hjem fra skole, og ikke kan forklare hvor han har været.” Andreas vil altså gerne styre sit eget liv og gør, hvad der passer ham, som er et typisk tegn på, man er ved at blive teenager. Men hvordan har forældrene det med det?