Den lille pige med svovlstikkerne | Analyse

Indledning
Den lille Pige med Svovlstikkerne er et kunsteventyr skrevet af den danske forfatter H.C. Andersen. Historien handler om et døende barns håb og drømme. Den blev udgivet første gang i år 1845 og er derefter lavet om til forskellige slags historier, bl.a. animerede film og musicals.

Uddrag
Eventyret handler om en kold nytårsaften, hvor en fattig pige prøver ihærdigt at sælge svovlstikker på gaden. Hun er helt kold på grund af frosten, men hun er bange for at gå hjem uden at have solgt nogle stikker, fordi så ville hendes far slå hende. Hun finder et hjørne af gaden og tænder en af svovlstikkerne for at vedvare varmen. I gløderne fra svovl-stikkerne ser hun forskellige syner, bl.a. et smukt pyntet juletræ og en lækker festmiddag. Mens pigen luner sig ved svovlstikkerne, ser hun et stjerneskud og husker på sin afdøde bedstemor, der havde sagt, at et stjerneskud betød, at et menneske var død og faret til himmels. Mens pigen tænder den næste svovlstik, ser hun sin bedstemor i et syn, den ene-ste person, der har behandlet hende ordenligt og give hende kærlighed. Hun tænder endnu en svovlstik for at bevare synet af bedstemoreren så længe som muligt. Barnet dør af kulde, og den afdøde bedstemor bærer hendes sjæl med ind i himlen. Den næste morgen finder forbipasserende det døde barn i hjørnet af gaden.

Jeg har valgt at tage fat i de analysepunkter, som jeg mener er relevante i denne historie: Tid og miljø, fortæller og synsvinkel, symboler, berettermodel, tema og til sidst har jeg en perspektivering.

Historien foregår i nutid og finder sted nytårsaften ”Det var så grueligt koldt; (…) sidste aften i året, nytårsaften” . Der står ikke decideret skrevet, hvornår historien foregår, men man kan sagtens fornemme at det er tilbage i årene. Mange af de ting H.C. Andersen skri-ver lyder generelt gammeldags, derfor kan man fornemme at det er i 1800-1900-tallet. Jeg ligger hurtigt mærke til ordet: tøfler: ”Ja, hun havde jo rigtignok haft tøfler på” . Histori-en foregår i en by i det nordlige, da det sner, og her møder vi vores hovedperson som er en: ”lille, fattig pige med bart hoved og nøgne fødder” . Dette er en meget sørgelig og tra-gisk historie, men tilbage i 1800-tallet kunne det lige så godt have været en realitet.

Historien foregår i Romantikken, hvilket er i den tidsperiode hvor man begyndte at foku-serer mere på det realistiske og lade vær med at pynte på sandheden, som man især kan mærke i dette eventyr. I Romantikken skilres der mellem rige og fattige: ”Ud fra alle vin-duer (…) ja, det tænkte hun på” . Her læser vi, at vores hovedperson går udenfor og nær-mest drømmer sig indenfor til den lækre steg, varmen og hyggen. I perioden var det også en tid, hvor man begyndte at fokusere meget på familien, og man selv skulle arbejde for føden. Hvilket i denne historie refererer til den lille piges forsøg på salget af hendes svovl-stikker.

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!