Den globale ulighed set i det lange perspektiv | IØ

Indholdsfortegnelse
Nyt fra Piketty (fransk økonom med speciale i indkomst og ulighed) om den globale ulighed set i det lange perspektiv
- Spørgsmål:

Uddrag
I den ofte lidt overophedede ulighedsdebat høres ofte to modsatte synspunkter: ’Uligheden stiger’ har været et dominerende synspunkt i debatten de seneste ti år, hvor ulighed har været højt på den globale dagsorden.

’Uligheden falder’ høres det omvendt fra økonomer og politikere, som ønsker at skabe modvægt til ’ulighedspessimisterne’ ovenfor.

Hvem har ret? Jamen, det har begge parter faktisk. For det kommer helt an på, hvilken vinkel man anlægger. Det er jo ganske praktisk, for så kan man belejligt vælge det synspunkt, der bedst understøtter ens politiske filosofi.

---

Uanset hvordan man måler ulighed, er uligheden i langt de fleste lande steget markant siden begyndelsen af 1980’erne. Den korte forklaring er globalisering og frihandel samt neoliberale politiske indgreb (lavere topskat, beskæring af sociale ydelser mv.).

Ulighedsdebatten har ofte taget udgangspunkt i netop denne vinkel, hvor det er den enkelte nationalstat, der er i fokus.

Og her er det altså uomtvisteligt, at uligheden har være kraftigt stigende de seneste årtier. Det har medført nogle såvel økonomiske som politiske problemer, som imidlertid ikke er i spil i dette opslag.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu