Danmarks internationale placering | 1945-1973

Indledning
Danmarks historie fra 1945 - 1973 havde 2 begivenheder som havde store betydninger, for Danmarks internationale placering. 2. verdenskrig har lige haft sin afslutning i 1945, og Danmark er blevet befriet af De Allierede efter 5 års besættelse af tyskerne.

Men selv efter at være blevet befriet, stod Danmark med et stort valutaunderskud, og fik derfor den amerikanske Marshall hjælp.

Danmark endte med at modtage i alt 300 mio. dollars, hvilket hjalp en del til valutaproblemet, og fik en indflydelse på, at Danmark senere hen blev en af de grundlæggende medlemmer, af den vestlige forsvarsunion NATO og FN, som havde til formål at forhindre en verdenskrig nogensinde skulle opstå igen.

Indholdsfortegnelse
Indledning s. 2
Redegørelse s. 3
Analyse s. 5
Diskussion s. 7
Konklusion s. 8
Litteraturliste s. 9

Uddrag
Som jeg også nævnte i min analyse, var der en stor undren blandt de danske borgere omkring medlemskabet af NATO. En af de mulige hovedårsager, for at danskerne endte med at blive en del af forsvarsalliancen, var Ungarn-opstanden.

Man kan tydeligt se på tallene fra Gallups undersøgelse i 1959, at der kom et pludseligt spring af stemmer på “for” i 1957, som kun er et år efter Ungarn-opstanden der skete i 1956.

En anden mulig årsag for danskernes tilslutning af NATO, kunne være at danskerne følte at de hvis de absolutte lig skulle vælge mellem en af de to supermagter, ville de vælge amerikanerne, siden de hjalp os under anden verdenskrig, og befriede os rent faktisk fra besættelsen af Tyskland sammen med englænderne.

Amerikanerne havde ovenikøbet også givet os Marshall-hjælpen efter krigen til genopbygning af landet. Jeg vil selv mene at det var Ungarn-opstanden der havde den største indflydelse på danskernes tilslutning af NATO, udelukkende pga. det pludselige spring der sker i stemmerne, i Gallups undersøgelse.

Jeg tror dog også, at amerikanernes hjælp sammen med de allierede under anden verdenskrig, samt Marshall-hjælpen også havde en stor indflydelse på danskernes valg.

Som jeg nævnte i både min indledning og redegørelse blev Danmark meldt ind i EF i 1973.

En af hovedårsagerne for at Danmarks befolkning var skeptiske omkring den internationale organisation, var at mange af borgerne var bange for arbejdsløshed og prisstigninger.

Mange var også især bange for vores eksportmarkeder, særligt for England, siden de var vores primære kunde for danske landbrugsprodukter.

Der var også en del der troede at vi ville miste sammenholdet i norden ved at melde os ind i EF, det var især folkebevægelsen mod EF der argumenterede for dette.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu