Indledning
Litteraturhistorie er historien om hvordan forfatterne igennem tiden, har udtrykket deres tanker, følelser, oplevelser og derved også fået erfaringer om sig selv og andre mennesker.

Litteraturen er i konstant forandring, i forbindelse med den måde vi lever på, også forandrer sig. Med andre ord, kan vi igennem litteraturen opnå at få viden omkring, hvordan mennesket tænkte og levede på i forskellige givende tidspunkter.

En af de mest anerkendte forfattere i litteraturhistorien og fra 1970 ́erne er Vita Andersen, som med hendes knækprosa digte berører temaer som er ret barske. Vita Andersens skrivestil betegnes også som bekendelseslitteratur, da hun beskæftiger sig og skriver om anekdoter fra hendes eget kvindelige erfaringsunivers.

Et af Vita Andersens store værker er ’’Arkitektens specialitet’’, som udkom med digtsamlingen ’’Tryghedsnarkomaner’’ i 1977. Digtsamlingen beskrev det standardiserede kvindeliv i 1970’erne, midt i velfærdskrisen, som indebar centrale problemer med frihed, ensomhed, kønsroller i opbrud og utroskab.

De centrale problemer blev tacklet med en ny kvindebevægelse, som kaldte sig selv for Rødstrømpebevægelsen. Bevægelsens umiddelbare mål var, at skabe lige løn og levevilkår for mænd og kvinderne. 1970’erne er i dag bekendt som et årti i krisens tegn, med flere aspekter i forhold til økonomi, politik, og kvindekampen.

Uddrag
Digtet er jo som bekendt skrevet i 1970’erne, som var årtiet hvor kvindelige forfattere kom til. Kvindelitteraturen kom til at omhandle hverdagens kampe for ligestilling, retten til at være herre over sit eget liv og gøre sig uafhængige af mændene.

Tiden omhandlede derudover også parforholdskriser, i forbindelse med den seksuelle frigørelse, da p-pillen allerede var kommet på markedet og der var blevet indført fri abort.

Det gjorde at man nu udforskede sin krop og seksualitet mere end nogensinde før, fordi man kunne beskytte sig mod at få børn og diverse sygdomme.

Beskyttelsen mod at få børn vækkede især op i mændenes interesse for andre kvinder, fordi man ikke længere skulle have en speciel relation eller en vis forbundenhed, hvis nu kvinden blev gravid.

Den seksuelle frigørelse medførte altså derfor en massiv stigning i forhold til utroskab i parforholdene.