Analyse & fortolkning | ”Nytårsforsætter” | Lars Holmgaard Jørgensen

Indledning
Novellen ”Nytårsforsætter” er skrevet af Lars Holmgaard Jørgensen og er en del af novellesamlingen Peggyfriend og andre øjeblikke, der i alt indeholder otte noveller. Novellesamlingen blev udgivet af forlaget Høst & Søn, i 2010.

Jørgensen er en forfatter, der især er kendt for at skrive børne- og ungdomsbøger, der sætter fokus på det morderne ungdomsliv. Jørgensens tekster kredser om emner som racisme, kriminalitet, sex, kærlighed, ensomhed og livet, hvor mennesket og den menneskelige tilværelse er hovedtemaet.

Uddrag
”Nytårsforsætter” handler om Steffen, der rydder op ved Dronning Louises Bro, første nytårsdag. Han møder en mand – Vaage Tvede Tiedemann – som han kommer i snak med. Vaage får pludselig en idé om at bytte liv og tilværelse med Steffen, så de bytter alt fra tøj, navne, tegnebøger og adresser.

Steffen tager en taxa til sit nye hjem, i Klampenborg, hvor han ankommer til en stor villa og møder Vaages kone og deres søn. De bemærker ikke, at det ikke er Vaage, men fornemmer nogle forandringer i hans adfærd og ved hans udseende, som de sætter spørgsmålstegn ved.

Novellen starter in medias res, da man ikke får en indledende præsentation først, men bliver derimod kastet ind i handlingen. Novellens indre komposition er kronologisk opbygget, da begivenhederne forekommer i den rækkefølge, de sker i.

Rækkefølgen er, at vi først har Steffen på Dronning Louises Bro, han møder en mand, de bytter identitet og derefter tager Steffen til sit nye hjem, i Klampenborg.

Det er en åben slutning, da teksten pludselig slutter uden at give os læsere svar på konflikten, hvor de to mænd bytter identitet. Man er selv som læser nødt til at fylde de tomme huller ud, og drage konklusioner på hvad der kommer til at forløbe, senere i novellen.

Fortællertypen er en 3. personsfortæller, herunder personal fortæller, da vi følger de få personers tanker, indre- og ydre synsvinkler på tingene, der sker.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu