Indledning
Jeg har valgt Martin Andersen Nexø ”Brodermorderen” 1926 til min analyse. Jeg valgte denne fordi jeg synes det er en rigtig god novellen, fordi den giver et andet perspektiv over krigen og hvordan soldaterne muligvis havde det under første verdenskrig som novellen beskriver.
Martin Andersen Nexø er en dansk forfatter som har skrevet mange bøger især de kendte, Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn. Han er født i 1869 i København og døde i 1954 i Dresden, Tyskland.
Andersen Nexø er anderkendt som en af de største danske proletarforfattere og hans politiske engagement voksede gennem årene.
Martin Andersen Nexø meldte sig ind i Socialdemokratiet i 1910 og senere var han med initiativtager til Frisindet Kulturkamp 1935-1939. Hele hans forfatterskab bar præg af hans socialistiske, politiske holdninger.
Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver
Uddrag
Titlen på Martin Andersen Nexøs Brodermorder er en fortællingen om landstormaden Holz der ikke vil dræbe sine brødre. Drabet på uskyldige ligger dybt i temaet af novellen og har derfor en stor betydning for titlen Brodermorder. ”Men skyde, det skulde ingen Djævel faa ham til!” (s. 110 l. 15-16) Titlen beskriver novellens indhold og hvad Brodermorderen handler om.
Novellen beskriver tiden under første verdenskrig i perioden 28 jul. 1914- 11 nov. 1918 . Selve fortællingen strækker sig over nogle dage i skyttegravene ved fronten.
Gennem novellen ses flere beskrivelser af krigstiden f.eks. med en tydelig rangorden, får en menig besked på noget, så sker det. ”Ja om de saa forlangte, at han skulde svælge en haandgranat og selv bringe den til at eksplodere- han sku nok udføre det” (s.109 l.23-24)
Handlingen i novellen foregår i skyttegravene under første verdenskrig. Miljøet er meget usselt og alle soldaterne vandrer rundt i mudder. Væggene består af jord og træplanker.
Det eneste sted der er lidt overdækket er, hvor de sårede ligger. Miljøet bliver beskrevet kort og tredje persons fortælleren nævner, de dårlige forhold”. Der sad en lille spejlstump kittet ind i Skyttegravens væg” (s-109 l 32-33)
Skriv et svar