Brodermorderen | Analyse | Martin Andersen Nexø

Indholdsfortegnelse
Martin Andersen Nexø
Brodermorderen (1921)
Kilder

Uddrag
Martin Andersen Nexø var en stor dansk forfatter. Nexø var en meget prominent figur under det sociale gennembrud;

han var derudover også en international spiller, som især opnåede opmærksomhed og berømmelse gennem to af sine hovedværker, Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn.

Nexø blev født på Christianshavn d. 26. juni 1869, og især hans barndom på Christianshavn skulle vise sig at blive en stor erindringskilde i hans senere literærer karrierer.

Hans opvækst var ikke nogen dans på roser, som dreng boede han i et af de fattigste arbejder kvarterer på Christianshavn.

Nexø havde et meget tæt forhold til sin mor, hvilket han også udtrykker i sit literærer værk Ditte Menneskebarn.

Det første literærer værk, som Nexø debuterede var en Avisartikel ”St. Hansaften paa Bornholm” Nexø lagde stor vægt på almuens lykkedrøm og kvinden som kultur- og livsbærer begge temaer er hyppigt brugt i hans litrerer værker.

Nexø skrev mange værker som omhandlede fattigdommen, både i Danmark, specielt i København hvor han opvoksede, men også den internationale fattigdom, som han b.la.

Selv oplevede på en rekonvalescenrejse i Spanien. I sin modne alder blev Nexø kommunist og flyttede til DDR hvor han boede indtil han døde i kort før hans 85-års fødselsdag d. 1. juni 1954.

Martin Andersen Nexø er desuden en af de danske kanon-forfattere, og mange af hans værker er oversat til internationale sprog, hvilket gør ham til den mest kendte forfatter internationalt kun overhælet af H.C Andersen.

---

Det danske værk Brodermorderen, skrevet af Martin Andersen Nexø i 1921 værket er skrevet i mellemkrigstiden, som var den dystre tid imellem de to verdenskrige, som prægede verden.

I starten af det 19-århundrede. Brodermorderen er en fortælling om landstormanden Holz der bliver sendt til fronten

men Holz er landstorm mand, og hører derfor ikke hjemme ved fronten. Novellens tema er meget præget af krig og dets meningsløshed.

Handlingen i novellen foregår i en skyttegrav i Frankrig under 1.verdenskrig. Den kommunistiske landstormand Holz er blevet sendt til fronten i Frankrig.

Hans deling havde kravlet frem til forrest linje i løbet af nattens mørke, for at få dækning for de mange skud salver som præger slagmarken.

Livet i skyttegravene er meget usselt og beskidt. De mange soldater er tæt sammen og får meget lidt til ingen søvn.

Soldaterne vandre rundt i mudder, og skyttegravene er lavet af jord og træplanker Novellen beskriver tiden under 1.verdenskrig i perioden 1914-1918 fortællingen foregår over nogle dage

og viser mange af de ting, som krigstiden var præget af som fx den rangorden, som hovedpersonen Holz selv oplever da han bliver tvunget til skyde mod fjenden Holz er nemlig blot en menig soldat, som forventes at parerer ordre og at udfører kamphandlinger.

Hovedpersonen Holz er en tysk ældre familiefar, som tager sin opgave som Landstormand meget alvorligt, Holz er en stolt mand med et stort rødt fuldskæg .

Man ser Holz stædighed i sin kamp mod officeren, hvor Holz nægter at skyde sine såkaldte brodere, da Holz har en meget socialistisk tankegang

hvor han mener alle er lige og at han derfor ikke kan skyde mod fjenden, da det ville utilgiveligt at tage en broders liv.

Holz er en meget værdig mand som holder fast i sine principper og han har en meget pacifistisk holdning til krigen, og dets rædsler.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu