Alkohol ødelægger | Bioteknologi

Indholdsfortegnelse
Formål
Teori
Eksperimentelt
- Apparatur og kemikalier
- Fremgangsmåde
- Resultater
Databehandling
Diskussion
Konklusionen

Uddrag
Cellemembran ligger rundt om en celle, cellemembranen regulerer hvad der optages og afgives af stoffer. Cellemembranen består af et dobbeltlag fosfolipider (fedtstoffer) og cholesterol. Cholesterolen sikre at membranen er stabil, og det indeholder en stor upolær del og en enkelt polær gruppe. De hydrofobe ben (polær) vender mod hinanden, således at de hydrofile ender (upolær) vender mod cellens indre og ydre.

Membranen har en lang række forskellige proteiner, med forskellige funktioner, som ofte er glycoproteiner.

Figur 1: Cellemembranen opbygnign Figur 2: cellemembranens opbygning

Alkohol også kaldes ethanol består af to dele. Den ene del består af –CH2CH3 (ethyl) gruppen, den anden består af en -OH (hydroxy) gruppe (figur 3). Det specielle ved ethanol er at det består af en upolær (hydrofob) del altså ethyl gruppen og en polær (hydrofil) del altså -OH gruppen. Den hydrofile del af ethanolen vil ikke kunne komme i kontakt med lipidlaget i cellemembranen, men det vil den hydrofob del derimod godt kunne.

Ethanol kan gøre at cellemembran bliver ustabil og ved en meget høj alkoholkoncentration, vil cellemembranen gå helt i stykker og cellen vil dø. Så jo flere alkoholmolekyler der, vil cellemembranen blive mere flydende og ustabil. Altså Jo mere ustabil og flydende cellemembranen er, jo mere gennemtrængelig bliver cellemembranen for forskellige stoffer. (figur 4)

Få adgang til hele opgaven

Upload en opgave og få adgang til denne opgave

Hvor brugbar var denne opgave?

Klik på stjernerne for at bedømme opgaven!

Gennemsnitlig bedømmelse / 5. Antal anmeldelser

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!