Indholdsfortegnelse
Præsentation af novelle og forfatter:
Analyse- og fortolkning
- komposition
- Berettermodellen
- Fortællerteknik og sproglige virkemidler
Symboler, modsætninger og ironi
Personkaraktestik
- Ulla
- Jeget
- Den lille mand/William
Tid og sted
Tema og budskab
Perspektivering

Uddrag
Præsentation af novelle og forfatter:
Novellen ”William” er skrevet i 1997 af Jan Sonnergaard.

Novellen er fra novellesamlingen radiator og omhandler et kærestepar der en sensommeraften sidder på en café i København, da de bliver opsøgt af en lille mand der sætter sig ved deres bord.

Ulla, kvinden i forholdet, føler sig dårlig tilpas i hans selvskab og viser tydeligt ubehag ved ham. Den lille mand begynder uden nogen åbenlys grund at fortælle Ulla og hendes kæreste en historie om William

der gennem sin skoletid er blevet gennembanket og mobbet på det groveste, og ingen gjorde noget for at stoppe det.

Da fortællingen er færdig, bliver Ulla rasende på manden og forlader cafeen med kæresten i hælende, alt imens manden råber efter dem, at det var ham og at det var hans historie.

Han råber efter Ulla, og afsløre derved at han kender hende, og at det nok også er gengældt siden hun reagerer på den måde som hun gør.

”William” er en novelle da den opfylder genretrækkende for novellen:
-Der er få personer

-Handlingen strækker sig over kort tid
-Den starter ofte in media ”res” (man bliver kastet direkte ind i handlingen)

-Den hører under Fiktions tekster (opdigtet men inspireret af virkeligheden)
-Historien omhandler kun en situation fx biograftur, ulykke, sygdom osv.

-En novelle skal helst have noget på hjertet altså et budskab
-En åben eller lukket slutning
-Noveller er kendetegnet ved en episk fortælling, altså en fortællende historie

Alle genretrækkende er nogle der optræder i novellen William. De få personer vi hører om, er Ulla, hendes kæreste, mobberne og selvfølgelig William.

Novellens konflikt er historien om William der bliver gennembanket gennem hans skoletid uden nogle, gør noget for at stoppe det.

Novellen William har en åben slutning, da Ulla rasende forlader cafeen og den lille mand råber hendes navn efter hende, hvilket afslører at de kender hinanden.

Novellen er skrevet af Jan Sonnergaard. Han er født d. 15. August 1963 i Virum. Han fik sin debut i 1990 med novellen ”Imitation af Lacoste.

Han var en mand der sagde sin mening og havde en meget bestemt mening om mange ting. Hans novellesamling ”radiator” der består af 10 noveller, spænder vildt genremæssig.

Fælles for dem alle er dog at de indeholder et persongalleri, som på den ene eller anden vis marginaliseret af samfundet. Unge arbejdsløse på bistandshjælp, kriminelle

alkoholiker og i det hele taget mennesker på randen af fallit. Alle hans novellesamlinger er præget af hans halvrå og kyniske tone der oser af sort humor, hvor ordsproget ”overdrivelse fremmer forståelse” er et flittig brugt begreb.