Vejen | Analyse

Indledning
Teksten ”Vejen” er en novelle skrevet af forfatteren Trisse Gejl. ”Vejen” er fra novellesamlingen ”Kort fortalt Danske noveller 2000-2010.” Forfatteren Trisse Gejl er født d. 20. januar 1968 i Aarhus. Trisse Gejl en uddannelse i Cand.mag. i Æstetik og kultur fra Aarhus Universitet og Trisse Gejl havde sin debut med ”hvor mælkebøtter gror” Centrum 1995.

Trisse Gejl skriver i sine noveller og romaner om unges og voksnes svære valg og sociale problemer. Trisse Gejl skriver på en indlevende og billedrig måde, så man hurtigt kan danne sig billeder af teksten.

Novellen handler om en familie, som bor på Emdrup Engvej. Familien består af Ida, Peter og deres børn. I starten af novellen fortæller Ida, at der flytter nogle nye naboer ind ved siden af dem. En lille familie bestående af Malene, Kasper og deres dreng.

Ida er meget imødekommende og byder dem velkommen, og inviterer dem med til den årlige vejfest. Efter noget tid kommer der mange stridigheder mellem familierne, og der opstår en nabokrig, som først ender, da Ida og Peter går fra hinanden og flytter fra Emdrup Engvej.

Uddrag
Personerne vi høre mest om i novellen er Ida, Peter, Malene og Kasper.

Ida er hovedpersonen og virker udadtil, som en meget velovervejende og flink person. På side 293 er der nogle tegn på, at Ida gerne vil se naboerne an før hun besøger dem. ”Jeg betragtede”, ”Jeg ventede et par dage og gravede så…”, men Ida er også imødekommende og tilbyder dem hende og Peters værktøj. ”Jeg tilbød dem at låne alt det værktøj…”

Ida arbejder som pædagog i den lokale børnehave og passer en masse af børnene på vejen. Hele Idas liv er dedikeret til vejen, og hun lever sit liv på Emdrup Engvej, hvor mange af de andre lever deres liv et andet sted.

Hun bor sammen med Peter og de er muligvis gift, det bliver ikke nævnt direkte i teksten, men det kunne godt tænkes, da de har boet sammen i fjorten år og har børn. Ida og Peters forhold er ikke så godt længere og Ida mangler opmærksomhed. Derfor Ida gør sig til, da hun tror Kasper kigger på hende med kikkerten og da hun tager den figursyede kjole og fine sommerhat på til vejfesten.

Ida bliver betaget af den opmærksomhed fra Kasper, som hun har manglet fra Peter. Da Ida finder ud af, at Kasper har kigget på en natravn og ikke hende, går hun til Peter og fortæller, at Kasper har kigget op mod hende om aftenen med en kikkert.

Ida håber nemlig, at Peter ville blive sur og vise Ida mere opmærksomhed, nu hvor der var en anden der gav Ida opmærksomhed, men Peter er ligeglad. Ida tager tingene lidt tungere end andre og kan ikke lade dem ligge. I situationen da Kasper og Malene sender en klage til kommunen over Ida, tager hun det meget tungt og kan næsten ikke komme sig over det.

Hun bliver irriteret og vil på en måde have hævn over dem. Peter er derimod ligeglad og siger, at det er naboerne der er dumme.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu