Indledning
At være i et parforhold er ikke uden oppe- og nedture. Der kan være mangel på kommunikation og måske føler man ikke, at ens partner lytter til ens behov.

Sommetider får man brug for en pause… Kærlighed er næsten, hvis ikke umulig uden kommunikation. De kommer i samme pakke og ikke hver for sig.

I novellen ”Ude på vandet”, fra novellesamlingen ”Den anden side af havet”, skrevet af Ida Jessen i 1997, møder vi parret Hanna og Abel, som har spændinger i deres parforhold. Vi møder en kaotisk familie, og en mor som føler skam over hendes position i familien.

Uddrag
I novellen følger vi Hanna fra hendes synsvinkel gennem en 3. persons fortæller. Et eksempel kommer allerede i starten af novellen:

”Det var da passagerskibet ”North Star” befandt sig midt ude på Nordsøen, mellem Newcastle og Esbjerg, at Hanna mærkede, at hun og hendes familie blev iagttaget.”(s. 5, linje 76-78)

Vi er med i hendes handlinger og tanker hele tiden, der er derfor tale om en ”bunden synsvinkel”. Det er der, fordi vi følger én bestemt person (Hanna) i handlingen, og ved præcis, hvad hun tænker og føler.

Fortælleren i novellen kender til alt, hvad personen oplever og tænker, som også defineres som en ”indre synsvinkel”. Selvom man, som læser, skal på arbejde for selv at fortolke teksten, så er det en lille hjælp at man får indblik i følelserne og tankerne.

Det gør det nemmere at tolke på fortællingen. Det bliver tydeligt på side 5, linje 53-54, at Hanna føler, at hun gerne vil gøre noget ved Abel og hendes miskommunikation: ””Hvad er der?” spurgte Hanna.

Hun ville gerne tale med ham – om hvad vidste hun ikke på det tidpunkt. Abel tog sine briller på, så på hende: ”Kan man da aldrig få et øjebliks fred!”” (s. 5, l. 53-54)

Selvom Hanna næsten har opgivet på forhånd, har hun ikke mistet håbet helt endnu. Men lige så snart hun prøver at føre en samtale med Abel, lukker han den inden hun får sagt mere.

Abel er tydeligvis ikke interesseret i at snakke med hende, selvom det er det, som kan rede trådene ud.