Torbens datter | Riddervise Analyse | 12 i Karakter

Indledning
I middelalderen benyttede man sig meget af folkeviser, og de stammer derfor fra den tid. Man brugte b.la. folkeviserne til fester, hvor folk dansede hånd i hånd.

Men hovedsageligt brugte man folkeviserne til at vise, hvordan samfundet og traditionerne var dengang, og de handlede derfor tit om, hvor vigtig slægten og æren var end alt andet. Folkevisen ”Torbens datter” er et godt eksempel på dette.

Uddrag
Torben tilbyder alt, hvad han ejer. Dette kommer til udtryk i strofe 6 ” Vi ere ikke kommen for hus eller jord, men vi ere kommen for dit hjerteblod.".

Dette viser, at de kun er ude efter hans ”hjerteblod”, og der er ikke noget, han kan gøre for at lave om på deres beslutning.

De slog Hr. Torben ihjel, imens han pløjede sin mark, og derefter red de op til huset for at fortælle Hr. Torbens familie, at de havde slået ham ihjel.

Dette var en tradition, at gøre når man havde begået et hævndrab. Drabsmanden fortryder dog straks sin handling, da han møder datteren, fordi hun er så yndefuld og smuk – dette ser vi i strofe 11 ” Havde jeg vidst, du havd' været så god

aldrig skulde jeg set din faders hjerteblod”, og det er her handlingens klimaks opstår. Nemlig fordi denne forelskelse opstår. Men i strofe 13 ser vi dog en form for sympati for datteren

da drabsmanden angrer sin handling, fordi Hr. Torben faktisk tilbød ham en stor værdi – nemlig datteren. Så derfor tilbyder han datteren et rigtigt godt liv, som vi læser i strofe 13 ” Haver jeg nu ikke gjort vel mod dig, da skalt du herefter have så godt som jeg!”.

Der er også nogle symboler i visen, som vi fx ser i strofe 14 ”Han sætte hende på ganger grå, så slog han over hende kåben blå.”. Her er den blå kåbe, han tog over datteren et symbol på rigdom

og at brødrene er meget velhavende. Farven blå var i middelalderen en meget eftertragtet farve og et tegn rigdom. Vi ser også et andet symbol i slutningen i strofe 15 ”Så red han over de sorte heder, - under liden - aldrig så hun sin fader mer.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu