Indledning
Folkevisen ”Torbens datter” som har undergenren riddervisen. Denne riddervise blev skrevet i højmiddelalderen omkring 1050 og 1346-tallet.

Man kan tydligt se hvordan denne riddervise, giver et indblik i hvordan samfundets værdier og normer var dengang.

Hvad for nogen konsekvenser der kunne ske, hvis man ikke indordnede sig efter disse meget strikte normer.

Man havde stadigvæk nogen principper med fra vikingetiden, som man har taget med videre til middelalderen.

Det var at slægt er alt, den er vigtigere end alt andet. Fordi den så alt afgørende for det enkelte menneskeliv i middelaldrene, nemlig i forhold til position, levestand og ære.

Uddrag
Men man ser også en konflikt mellem slægten og Torbens datter, slægten har jo slået hendes far ihjel. Men hun vælger at tage med ham alligevel ”så slog han hende over kåben blå” (Str.14, v. 29), blå symbolisere tillid og loyalitet.

Udefra det kan man tolke at de lover hinanden loyalitet og tillid. Men han giver også Torbens datter et helt nyt liv for da han giver hende den blå kåbe, går hun fra bonde til adelig.

For en kåbe i blå i middelalderen, var et individ højt stillet hvis man havde råd til den slags farve og tøj. Men samtidig når datteren tager afsted med sin fars morder, så skaber synd over for sin slægtning.

Når der står ”Så red han over de sorte heder” (Str.15, v. 30), sort symboliserer ikke ligefrem som nået godt det indikerer synd.

Man ville tro i middelalderen datteren ville blive øreløs af sine slægtninge, da hun har bragt sin slægtning synd ved giftes med sin fars morder.