Tale | Analyse | H.M dronningen

Indledning
Dette er en tale, som er fremført af H.M dronningen. Det gør at troværdigheden i talen bliver styrket, da hun har den status, som hun har i Danmark.

Både forventningsetos og situationsetos træder i kraft, da fremførelsen af talen er lige så troværdig, som dronningens status.

Hun skaber kontakt til tilhørerne af talen, ved brug af en seriøs og engageret tone gennem hele fremførelsen.

Hun sidder roligt og afslappet, det gør at vi, som tilhørere bliver rolig i situationen, dog bliver øjenkontakten præget af oplæsning, fra de papirer hun sidder med, det gør også at kontakten mellem hende og befolkningen nemmere mistes.

Hendes ansigtsudtryk viser dog, seriøsitet, og alvor, det påvirker os danskere til at tage denne situation meget mere seriøs.

Hun fremfører talen i den offentlige zone, det kan ses ved, at hun taler til befolkningen, og samtidig holder afstand. Talen omhandler den nuværende situation i Danmark, nemlig Corona-situationen.

Uddrag
Den dominerende appelform i talen er patos, det kan vi se i det, hun taler om en situation, som påvirker os, men man kan også sige etos er meget dominerende i den kraft af troværdigheden overfor vores dronning.

Hun bruger appelformerne for at komme tættere ind på befolkningen og tilhørende af talen.

Hun benytter sig af Toulmins argumentationsmodel, da hun kommer med en påstand, som lyder ”Danmarks står i en alvorlig situation”, hendes påstand bliver styrket med belægget -

”Da mange mennesker er blevet ramt af Corona-virus, og vi ved, at mange flere vil blive syge i den nærmeste tid”, hendes rygdækning kommer igennem hun siger ”myndighederne har igennem den sidste uge været nødt til at træffe en række nødvendige beslutninger” her kommer styrkemarkøren også ind

da de i sætningen bruger ´været nødt til´ det gør at vi kan se styrken i påstanden, hun bruger også gendrivelse, der lyder følgende” Selvfølgelig er det skuffende og ærgerligt ikke at kunne mødes med sine venner”, her tager hun forbehold til alle de modargumenter der kan komme.

Hendes ordvalg er meget negativt ladede ord, da vi står i en situation i hele verden, som er nødt til at blive bedre igen, hurtigst muligt. Hun bruger i talen proprium, for eksempel Danmark, Europa, Grønland og Færøerne.

Pronomen er også en ordklasse der forekommer meget, i det hun siger jeg, vi og vores flere steder i tale, eksempelvis ”vi har vænnet os til…”, ”vores hverdag…”, ”jeg kan godt forstå…”, når hun bruger pronomen, viser det at det her skal vi gøre sammen.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu