Nytårstale | Analyse | Dronningen

Indledning
Dronning Margrethe debuterede med sin første nytårstale i 1972, da hun besteg tronen som Margrethe 2. af Danmark, ved sin fars død den 14. januar 1972.

Hun blev udråbt som dronning fra Christiansborg Slots balkon af statsminister Jens Otto Krag den 15. januar 1972.

Dronningen valgte som valgsprog: Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke. Dronning Margrethe er i virkeligheden kun den første dronning af Danmark med dette navn.

Margrete 1., der regerede Danmark fra 1376 til 1412, havde aldrig titel af dronning af Danmark, men hun blev valgt til "fuldmægtig frue og husbond" og nævnte sig selv som "Margrete af Guds nåde, Valdemar Danekonges datter", fordi muligheden for kvindelig arvefølge blev først indført med kongeloven af

1665, derefter afskaffet i 1853, og blev indført igen med grundlovsændringen af 1953. Margrethe 2. er dermed den første regerende dronning af Danmark.

Uddrag
Dog, uanset hvilken alder man har, vil et nyt år altid være mulighedernes år(...)"(Ibid,afs. 1 og 2). Med disse ord vil hun sige, at man skaber sin egen fremtid, men man skal være villig til at arbejde hårdt og tage chancen, når den kommer.

I midterdelen fortæller hun, at der er alvorlige tider, og at den globale økonomiske krise påvirker alle dele af samfundet negativt.

Mange arbejdspladser må lukke ned, fordi væksten er gået i stå, og at det er svært at finde arbejde og at få en uddannelse, der kan hjælpe de unge mennesker med at komme ind på arbejdsmarkedet.

Der er mange arbejdsløse, der frygter for deres familie. Dronningen Margrethe 2. understreger i sin tale, at selvom ”tiderne er usikre”(Ibid, afs.7), og man bekymrer sig om de nye udfordringer, skal man ikke lade tingene ”føre til handlingslammelse”(Ibid, afs.7).

”Gør tidernes ugunst, at man ikke kan finde arbejde inden for sit felt, skal man måske finde nye veje, det har mange prøvet i tidens løb. For de unge kan det gælde om at finde et andet spor, hvis man ikke kommer ind på sin ønskeuddannelse.

Måske skulle man flytte til en anden by eller en anden landsdel, hvis mulighederne for arbejde eller uddannelse er bedre der.”(Ibid, afs.11). Man skal give sin bedste for at løse problemer, hjælpe sig selv og andre i samfundet.

I sin tale takker hun alle dem, der gør en særlig indsats i Danmark, nemlig ansatte på sygehuse, plejeinstitutioner, skoler og børnehaver, og ikke mindst nævner hun Beredskabet og Politiet ”(...) som må være vågne og parate til at træde til, hvis der kræves (...)

og som er med til, at dagligdagen for os alle i Danmark kan forløbe trygt og roligt”. (Ibid, afs.23). Hun navner de frivillige og de landsdækkende organisationer, og de udsendte soldater, og også om de faldne soldater og det faktum, at det nye Kastel

"Monumentet for Danmarks Internationale Indsats" blev indviet den 5. september 2011, for at man kan have et sted at vise sin respekt og påskønnelse til dem.

Dronningen fortæller om de personlige arrangementer hun har haft det sidste år, f.eks. har hun besøgt de danske soldater i Afganistan, har rejst med Prinsgemalen til Grønland og Færøerne, og vil på denne måde takke dem for deres gæstfrihed og sende dem en nytårshilsen.

Hun fortæller også om sin familieforøgelse ved tvillinger, og at kongefamilien venter endnu et barnebarn.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu