Som englene flyver | Analyse og fortolkning

Uddrag
Novellen er en del af en novellesamling på i alt 9 noveller. Den er skrevet af grønlandskfødte Naja Marie Aid, og første gang udgivet i 1993 i novellesamlingen Vandmærket.

Novellen er fiktion og gennemgår det anspændte forholdet imellem Sisse og hendes store søster, grundet Sisses stofmisbrug og hendes lette tilgang til livet.

Hovedpersonerne i teksten er Sisse og hendes storesøster, som begge er fortæller i denne novelle. Søsters navn nævnes ikke igennem teksten. Søstrenes fortællerform er som jegperson og får derfor fortalt historien ud fra deres synsvinkel igennem novellen.

Begivenhederne bliver set med søstrenes øjne og bliver på den måde en del af handlingen i sig selv. Novellen er skrevet, så vi i første afsnit starter midt i et hændelsesforløb. Her møder vi Sisse, en ung forstyrret teenager, der fra hendes eget synspunkt fortæller ved at betegne det fællesskab, hun færdes i som ”Vi”.

Det er en form for kollektiv med andre narkomaner, og som hun siger i starten af teksten ”Vi fløj”, ”vi så hinandens skygger”, ”vi ville så gerne flyve” (s.58, l.5-8). Her taler hun om kollektivet som et fællesskab hun omtaler som ”Vi”.

Hun fremstår som en skrøbelig og drømmende person uden nogen former for virkelighedssans. Senere i teksten går hun over fortæller via jeget, hun siger ”Jeg spejlede mig mens jeg skabte fine baner af sne sammen med rystende hænder, og følte mig smuk og usårlig” (s.60, l.7-8) et stærkt tegn på hendes forvrængede billede på virkeligheden.

Senere henne i den afsluttende del af teksten kommer vi i kontakt med hendes drømmende sind, lige før hun er ved at dø da hun siger ”Vingerne groede ud af min usynlige ryg, jeg mærkede mig selv. Som en let, let skikkelse, vægtløs og opfyldt af lykke.” (s.66, l.5-7).

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu