Indledning
I et internationalt samfund hvor de unge mennesker spiller en stor rolle, handler dagens Danmark for det meste om at leve livet, både med ferier og store, dyre gaver, der har lidt mere betydning end klassekammeraten eller sidemakkeren. Når man går rundt i inde byen, kigger ind af vinduerne på restauranterne, så ser man oftest, at de fleste af gæsterne sidder med deres smartphones fremme, det kan der selvfølgelig være delte meninger om. Men der findes altså en dag på året, hvor det er stensikkert, at de besøgende i byen render rundt med deres smartphones, og den dag kaldes for blå mandag, på denne dag får elever lov til at holde fri, med det der kaldes lovligt fravær, hvilket betyder, at de unge skoleelever ikke får fravær, for at de bruger deres mandag til shopping og andet sjovt.

I artiklen ”Bevar blå mandag” udgivet den 27 april 2017 af Information, bliver dette emne om elevernes sygefravær taget op, der bliver både argumenteret for og imod denne form for fridag

Uddrag
Fra Informations artikel ”bevar blå mandag” udtaler formanden for Skolelederforeningen Claus Hjortdal ”Nogle kommuner arbejder med en strategisk plan for at få nedbragt sygefraværet i folkeskolen, og her er en mulighed for at sige, at eleverne skal komme dagen efter konfirmationen.” (Information 27. April 2017, l. 13-15)

Claus Hjortdal argumentere for, at denne dag skal afskaffes, så eleverne kan passe deres skole, så de kan lære, at man ikke bare kan holde fri, uden man for alvor er syg. Det er vigtigt, at de unge mennesker ikke får et forkert synspunkt af det ”at træde ind i de voksnes rækker”. Det produktive Danmark har også udtalt at de ikke kan se meningen med en rituel fridag. Med nogle kommuners plan om at få nedbragt fraværet, har man her en mulighed, for at sige at eleverne skal møde i skolen dagen efter deres nonfirmation eller konfirmation.

Men de er ikke alene, for ifølge Kristeligt Dagblad støtter flere politikere op om blå mandag. For eksempel kan Venstres undervisningsordfører godt se fornuften i det, og hun synes faktisk, det er helt okay. Der er med god begrundelse at de vil vedligeholde denne fridag, da de unge mennesker der sendes væk hjemmefra på denne dag, oplever at der er andet end det produktive Danmarks målrettede pædagogik, og da det kun er én dag igennem skoleelevernes liv, ville det da også næsten være synd at tage opgør med denne dag.