Skibsdrengens fortælling | Analyse | Karen Blixen | 10 i Karakter

Indledning
”Skibsdrengens fortælling” som er skrevet af Karen Blixen, er en del af Karen Blixens ”Vinter Eventyr” som udkom i 1942. Skibsdrengens fortælling er en fortælling om den unge skibsdreng Simon, som vi følger gennem hans rejse fra barn til voksen.

Simon er en 14-årige skibsdreng, som reder en falk, der sidder fast i en mast. senere møder han en ung pige ved navn Nora, som er på samme alder som ham selv, han bliver forelsket og vil gerne være sammen med hende.

Da han skal mødes med hende igen møder han nogle russer heriblandt Ivan, han er så ivrig efter at komme hen til Nora, at han slår ham ihjel.

Da Simon prøver at gemme sig fra Ivans venner, møder han Sunniva, som viser sig at være falken som han hjalp to år tidligere, hun hjælper ham og sender ham videre, efter at have gengivet hans slag.

Uddrag
Teksten fortæller er en personalfortæller se side 3, linje 89 ”Han blev øjeblikkelig saa varm som om han havde løbet stærkt, og da hun rakte sin Haand ud efter Appelsinen, tog han hende blidt om Haandledet.”

her får vi som læser hans følelser af vide da det jo er en personalfortæller kommer vi tæt på personen som den er knyttet til og vi får også hans tanker af vide, som også er typisk for en 3. Persons fortæller.

Der er også et tankereferat fra vores hovedperson i teksten se side 1, linje 12 ”Han kom i tanke om, at han engang for mange Aar siden i sit eget land

ikke langt fra sit Hjem, havde set en vandrefalk på ganske nært hold…” det er en gengivelse af vores hovedpersons tanker.

Teksten er skrevet i 1942 så det er ikke helt urealistisk at den også foregår i den tid. I starten er vi på skibet, her bager miljøet præg på arbejderklassen og de ufaglærte

hvorimod når vi kommer ind i byen er der lidt meget præg af uddannet med god indkomst. Når vi er i byen befinder vi os i en landsby med små boder som også bager præg af tiden som teksten forgår i.

I starten af teksten de vi møder Simon er han blot 14 år, da vi møder ham her har den holdning at enhver må klare sig selv her i verden, og at det kun er børn og fæhoveder der regner med andre hjælper dem

måske er det fordi han selv har været vant til at klare sig selv, på side 3, linje står der ”Simon var ikke i vane med at lægge planer langt ind i fremtiden, og kunde heller ikke nu vide, om han virkelig vilde gaa tilbage til pigen eller ikke.”

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu