Sidste dag | Analyse | Jesper Wung Sung | 10 i Karakter

Indholdsfortegnelse
Analyse af novellen ”Sidste dag”
- Kort resume af teksten:
- Genre beskrivelse:
- Titlen Sidste dag
- Komposition:
- Tid:
- Sted og miljø:
- Personkarakteristik:
- Fortæller og synsvinkel:
- Fortælleteknik og sprog
- Oplæsningsstykke
- Tema og budskab:
- Jesper Wung-Sungs forfatterskab:
- Perspektivering til En-To-Tre-NU!
- Perspektivering til Den dansende dreng af Bodil Bredsdorff
- Perspektivering til ungdomslivet

Uddrag
Kort resume af teksten:
Novellen “Sidste dag” handler om en teenage pige, som hedder Sidsel, der mister sin kæreste Xander i en bilulykke på deres Sidste skoledag.

Sidsel, Xander og 2 venner skal til fest om aftenen og planen var at tage en bus, men den når de ikke, så derfor kører Xanders nabo Mike dem over til festen.

På vej hen til festen kører Mike galt og alle i bilen dør underetagen Sidsels og Mike. Sidsel får efterfølgende angst, fordi hun er så trist og ked af at hun har mistet hendes elskede kæreste.

Genre beskrivelse:
En novelle har nogle bestemte genretræk som kendetegner novellen. En novelle strækker sig over kort tid, højst nogle dage.

Anslaget bygger oftest op til en konflikt eller et problem, som der også altid er i en novelle. Det kaldes novellens vendepunkt.

En åben slutning er også noget der kendetegner en novelle. Få personer og få miljøer/steder er også ting der skiller en novelle fra f.eks. en roman.

Alle genretrækkerne optræder i novellen Sidste dag. Den strækker sig ikke engang over en dag. Der er en konflikt i novellen, hvilket er ulykken, som gær at Sidsel ikke kan komme videre i sit liv.

En åben slutning har novellen også. Den slutter med, at Sidsel spørger Mike om de skal være kærester, hvilket kommer totalt bag på læseren, da hun i starten mener han er en idiot.

Der er heller ikke særlig mange personer med i novellen, der er moren, Mike, Xander, Kristoffer, Josefine og Sidsel selv.

Det er ikke særlig mange personer i forhold til hvis det var en roman vi snakkede om, for der optræder langt flere.

Titlen Sidste dag
Sidste skoledag
Xanders sidste dag
Sidsels sidste dag som værende normal
Sidste dag i hendes sorg

Komposition:
Novellen starter "in media res" hvilket betyder at man hopper direkte ind i handlingen.

Der er en del tilbageblik til fortiden via jeg-personens tanker, altså Sidsels tanker, det kan man blandet andet se øverst på side 94 hvor Sidsel husker tilbage på hendes kæreste Xander.

De mange spring fra fortid til nutid fremhæver jeg-personens her og nu situation, hvilket gør at man får en fornemmelse af den kraftige sorg og vrede Sidsel går igennem.

Novellen er derfor ikke kronologisk på grund af de mange flashbacks, hvor man på en måde kan sige novellen er delt i 2 dele; nemlig nutiden og flashbacks.

Novellen er bygget op således at den starter med en indledning i nutid, herefter kommer et tilbageblik efterfulgt af point of no return

hvilket er der hvor Sidsel ringer til Mike og beder ham køre hende hen til ulykkesstedet. (Se side 96) Til sidst kommer der en afslutning som også er i nutid.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu