‘Sex’ | Novelleanalyse | 12 i karakter

Indledning
Det senmoderne samfund bliver ofte karakteriset som en kontrast til det traditionelle samfund. Det er især de litterære tendenser i det senmoderne samfund, som udtrykker de eksistentielle problemstillinger, der er anderledes i forhold til litteraturen i det traditionelle samfund; postmodernismen adskiller sig fra modernismen.

Fællestrækket for genrene, der opstod i perioden, er spørgsmålet vedrørende, hvem vi er som mennesker.

Dette spørgsmål forsøger skribenten at besvare med en hovedperson, hvis indresyn ofte afslører en tomhed eller en desperation over noget i vedkommendes liv, hvor der i nogle tilfælde kan være en vilje til at bryde dette.

Det vil sige, at temaerne ofte omhandler prisen af tomhed og desperation som følge af den æstetiske selviscenesættelse. Dette er også temaerne i novellen ”Sex” af Jan Sonnergaard.

Uddrag
Det er en svær proces for jeg-fortælleren, idet hans indre konflikt forstærker problemet: ”Hun så op på mig med klare, blå øjne, der ville have gjort mig meget forelsket, hvis jeg havde mødt hende for 10 år siden.

Men jeg er ikke mig selv længere, og der kom kun en lille, fad stimulering af hormonerne, og jeg syntes, hun var sød. Så døde det.” . Hans usikkerhed er så omfangsrig, at han ikke er sig selv længere.

Jeg-fortælleren er i stor disharmoni og det, som ville have gjort ham forelsket for 10 år siden, giver ham blot en lille, fad stimulering af hans hormoner.

Stadigvæk, er jeg-fortælleren på en måde draget af hende, og det virker til, at hun er nøglen til hans problem. Det er hende, som kan nedbryde hans facade: ”(…) og øjeblikket efter spurgte hun, om jeg ikke ville danse med hende, inden ”vi” gik.” .

”Vi” viser, at hun ser på hende og ham som en enhed. Alligevel, er det ikke sådan jeg-fortælleren ser på dem. Han ser ikke noget dem: ”Og det var så let. Selvfølgelig var hun ikke glad for ar være alene. Hvad fanden skulle jeg ellers hér” .

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu