Indledning
Ordet rejse er et vidt begreb, og mange tænker på forskellige ting. Nogen tænker rejse, som værende en længsel, noget der skal opnås

som en pause fra hverdagen, nogen ser overgangen fra barn til voksen som en rejse alle skal gennem, mens andre mener at rejser udvikler din identitet.

Når du tænker på hvad du forbinder med rejser, er de første associationer sandsynligvis positive og knytter sig måske til nogle gode oplevelser du har haft på en ferie.

Hvis du er gået gennem en periode i dit liv, hvor du har udviklet dig og tænkt på det som en rejse, hvor du måske starter hjemme

kommer væk fra de faste rammer, altså ude, og igen kommer hjem til de faste rammer altså hjemme igen. Nogen har måske endda været på en decideret dannelsesrejse.

Uddrag
I kunsteventyret ”Skyggen” af H.C. Andersen fra 1847 får man et indblik i en gammeldags dannelsesrejse, hvor den lærde mand har en skygge der er det stikmodsatte af ham.

Den lærde mand er bevidst og styret af overjeget, og han gør derfor kun det rigtige, mens hans dobbeltgænger, skyggen, lever efter den lærde mands lyster, altså id’et.

Der er mange paralleller mellem den dannelsesrejse den lærde mand og unge menneske nu til dags er på.

Som nævnt tidligere tager nogen unge på en dannelsesrejse, for at få styr på det bevidste og det ubevidste, så man samler to identiteter i stedet for man kører gennem livet med to forskellige identiteter der vil to forskellige ting.

Det hænger sammen med det at skabe sig en unik identitet. I modsætning til fortællingen i ”Skyggen”, hvor det onde, altså lysten, vinder over det gode, det bevidste

er det for det meste det gode der vinder på dannelsesrejser ved unge. Da de tit kommer hjem med fornyet energi og har fået samlet sig og nu kun har en identitet.

Omvendt når nutidens unge tager på deres form for dannelsesrejse, er det ikke for at udfordre overjeget, men mere id’et, og blive mere voksen.