Pigen, der trådte på brødet | Analyse | H.C Andersen

Indledning
Fortællingen handler om en pige, som skal besøge sine forældre. På vejen hjem til dem støder hun på en forhindring i form at en mose.

Får at hendes nye sko, ikke skal blive beskidte. Træder hun på et stykke brød, som hun har fået fra hendes herskab. Idet hun træder på det, synker brødet.

Pigen ender nede på bunden, sammen med mosekonen. Pigen ender med at leve længe nede på mosebunden.

Indtil hun en dag får lov til at flyve væk. Hun hjælper med at samle brød krummer ind til alle de andre sulte person, inden hun selv flyver op imod solen. Imod himlen.

Uddrag
I teksten følger vi Inger som er vores hovedperson. Inger møder nogle personer på sin vej igennem historien. Vi hører om hendes herskab, som hun tjener hos.

Vi får generelt ikke særlig meget af vide om dette herskab, men vi ved de går med fine klæder, så ud fra det må vi tænke os til de er nogle fine mennesker.

Eksempel fra tekst ”Nu kom hun ud på landet og tjene hos fornemme folk”. Det virker til at de er nogle betænksomme mennesker, fordi det er deres ide at Inger skal besøge sin familie.

Eksempel fra tekst ”Du skulle dog en dag gå hjem og se til dine gamle forældre, lille Inger!”. Så hører vi om moderen. Man får et indtryk af at hun sjusket i hendes tøjstil og hun ikke gør særlig meget op i sig selv.

Hvilket hun nok ikke gør på grund af pengemangel. Eksempel fra tekst ”Hun var et fattigt barn”. Så vi må gå ud fra at når pigen er fattig, er det på grund af hende forældre er fattige.

Så hører vi om mosekonen, som står og brygger nede på bunden af mosen. Eksempel fra tekst ”Hun kom ned til mosekonen, der brygger”. Mosekonen er faster til elverpigerne.

Inger er en meget køn pige for vi fortalt i teksten. Eksempel fra tekst ”men køn var hun”. Efter hun er begyndt at tjene herskabet, er hun blevet iført pæn påklædning. Eksempel fra tekst ”at hun, der var så fint klædt”.

Der bliver beskrevet hun vokser til. Ud fra dette må vi skyde på, hun er en pige i voksealderen. Så omkring de 10-14 år gammel. Eksempel fra tekst ”Som hun nu voksede til”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu