Paradis | Dansk terminsprøve

Indledning
I denne opgave vil der blive fortaget en analyse og fortolkning af novellen ”Paradis”. Først er der fortaget en analyse, hvor litterær analyse af noveller fra Håndbog til dansk, er anvendt. De vigtigste punkter fra analysevejledningen er anvendt, da ikke alle punkter er relevante.

Derefter vil novellen blive fortolket og til sidst vil novellen blive perspektiveret til tendenser i samtidens litteratur.

Uddrag
Novellen hedder ”Paradis” og er en del af novellesamlingen ”Skam”. Novellen er fra 2017 og skrevet af den danske forfatter Rebecca Bach-Lauritsen. ”Skam” er en novellesamling hvor fjorten danske forfattere afsøger skam som et eksistentielt fænomen.

De skriver om, hvad der vækker den, hvordan skammen opleves og hvorfor det overhovedet opleves så skamfuldt at føle skam.

Bogen handler både om skam hos unge og voksne. Hovedforfatterne af selve bogen er Trine Flyvholm og Louise Kønigsfeldt. Forfatteren af novellen ”Paradis” er som sagt Rebecca Bach-Lauritsen. Hun er født i 1976 i Charlottenlund.

Rebecca Bach-Lauritsen viser i sirlige sætninger følelser frem uden at sætte ord på dem. Hendes måde at beskrive handlinger, stemninger og underen over sproget former personerne i hendes værker.

Novellen handler om jeg’et, der bor i en lejlighed i København med sin roomie. De to personer virker meget tætte og laver rigtig mange ting sammen. Jeg’et bærer en skam over sig, dog uden at det bliver fortalt i novellen.

Novellens historiske tid passer godt til årstallet, hvor novellen er skrevet i. Novellen foregår i samtiden, hvilket også kan ses ud fra novellen. Det er to forholdsvis unge mennesker der bor sammen i en lejlighed i indre København.

I novellen står der, ”Jeg boede i byen nu”, hvilket oftest bliver betegnet som København. Der er kommet større fokus på stoffer end der har været førhen, hvilket det også ligger op til i teksten.

I teksten står der, ”Når folk sagde, at stoffer er flugt, vidste vi, at det forhold sig modsat” Dette indikerer også at novellen er skrevet i samtiden.

Teksten tid bliver ikke helt præcist oplyst, dog virker det som om, at novellen strækker sig over ca. et halvt år, ved at der i teksten står, ”Alt blev én lang bevægelse sommeren ind i efteråret ind i vinteren og hele tiden noget, der faldt, lys blade sne, sneen var det fineste fald, fordi det gik i alle retninger, ikke kun ned.”

Her bliver der fortalt at sommer blev til efterår og efterår blev til vinter, hvilket indikerer at novellen strækker sig over et halvt år. Det fysiske miljø er i København og jeg’ ets lejlighed. Jeg’et nævner flere gange ”Byen” eller København.

Derudover tager novellen sted i deres lejlighed. Det sociale miljø er ungdommeligt. Personerne er studerende, det kan ses ved at der i novellen står, at jeg’et cykler til forelæsninger, og lever det københavnske studieliv. Derudover er det sociale miljø også bygget op omkring stoffer og fester.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu