Paradis | Analyse i dansk

Indledning
Novellen ”Paradis” er skrevet af forfatterne Tine Flyvholm og Louise Kønigsfeldt, der sammen har skrevet en novellesamling.

Denne er novelle er blot en af de 13 andre noveller, som står skrevet i bogen ”Skam”. Bogen blev udgivet i 2017, og derfor er årstallet på denne novelle også på det tidspunkt.

Teksten et letlæselig, og der forekommer ikke rigtigt nogle svære om komplicerede ord undervejs. Men det definerer netop også de to forfatters skrivestil, for det er ikke kun i denne ene af deres noveller, hvor læsningen foregår lige på.

Uddrag
Jeg vil kort give et referat af novellen, for at give en god indforståelse med handlingen, før selve analysen og tolkningen.

I starten af novellen springer vi hastigt ind i hovedpersonens hverdag, der allerede fra start fremstår meget sløret. Vi kommer ind på hovedpersonens livsstil, og hvordan hverdagen forløber.

Der er tale om en livsglad person, eller en person der ikke føler nogen skam i livet, for bør man virkeligt gøre det? Vi får hurtigt et indblik to verdener, som hovedpersonen oplever.

En verden der ser anderledes ud når man er påvirket af stoffer, og en anden verden når rusen er ude, og alt skal ses og forstås som en virkelighed.

Det er en stærk modsætning, som sætter sig præg på tekstens indhold og forståelse. Hovedpersonen er ligeglad med alle andre, så længe alt går det som det skal.

Der føles ingen skam, og alle mennesker omkring en, kan bare vende hovedet og gå den anden vej, hvis man føler sig utilfreds.

Novellens stemning fremstår meget positiv, specielt fordi der optræder mange forskellige farver, som ligesom karakteriserer den ’gode’ tilstand man er i – Paradiset.

Teksten starter midt inde i handlingsforløbet, dermed også kaldt in medias res. Vi starter som sagt midt inde i hovedpersonens hverdag, som derfor betyder at vi kører på midt i det hele.

Hun plejede altid at sætte skraldespanden om morgenen udenfor, og da hun plejede at komme tilbage, så var den væk. Vi er sat ind i en tekst, hvor det lyder til at der har forgået meget mere førhen, og det er ligesom det der giver os forståelsen af at starte midt i en tekst.

For at forstå teksten bedst, er det en god ide at man allerede fra start hænger på og griber alle detaljer, for en start i midten af en tekst kan nemt få en til at falde fra.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu