Indholdsfortegnelse
Præsentation:
Komposition:
Personer:
Miljø og tid:
Virkemidler:
Fortolkning:
Oplæsning:
- Vurdering:
- Perspektivering:

Optimer dit sprog - Klik her og bliv verdensmester i at skrive opgaver

Uddrag
• Titlen på fortællingen er slanger i paradis
• Fortællingen er en novellen og lægger under teamet ungdom på spidsen

• Den er skrevet af Per Straarup Søndergaard i år 2013
• Novellen handler om en pige, Maja som starter med at føle sig utilpas i hendes krop.

Maja og hendes mor er ikke særlig gode venner, for efter hendes forældre er blevet skilt har moren virket anderledes. Maja ender med at flytte skole da hun blev mobbet på den gamle.

Maja starter på den nye skole, hvor hun ingen venner har men en dag, kommer hun i kontakt med Nat. Nat har ikke den bedste indflydelse, da hun nemlig lærer Maja at tage stoffer. Første gang kommer hun ”op og flyve” men anden gang bliver ledningerne levende.

• Novellen er en klassiske novelle, da Maja ”rammes” af et problem. Det hun bliver ”ramt” af, er at hun kommer i kontakt med Nat fra hendes klasse, som ikke har den bedste indflydelse. Nat inviterer hende med til fest, hvor hun så lære hende at tage ecstasy og Ferrari.

• Et af forfatterens kendetegn er at han gerne vil skrive så realistisk som muligt, så da han skrev en bog om kriminalitet snakkede han både med politiet og en af de kriminelle. Dette kan man også se i denne fortælling, da det også er meget realistisk.

---

• Teamet i novellen er ungdom og venskab. Måden man kan se det på er ved at Maja er en pige som ikke er tilfreds med hendes udseende, derfor vil hun også gøre alt hvad hun kan få at blive venner med nogen, så hvis de vil have hende til at tage stoffer m.m., så vil hun gøre det.

• Budskabet i novellen er at man ikke skal tage imod noget fra andre uden at vide hvad det er, også skal man også tænke over om det enlig er en god ide at gøre noget bare fordi andre gør det.

• Politik og samfund: Holdningen til det samfund den beskriver er at hvis man som ung ikke tager stoffer kan man ikke være en del af samfundet. Den er samfundskritiks da det igen ikke er alle som tager stoffer og derfor kan de ikke være en del af et samfund.

• De forventninger man får når man læser titlen, er at den handler om falske venner, eller nogen som skal skabe drama. Titlens betydning er at det ikke er noget godt, der er en slange.

Titlen i sig selv er et ordspil, da man godt kan tro at det kunne have noget med Adam og Eva. Sammenhængen med handlingen er at det er Nat som er slangen.

• Novellen slutter med at Maja tænker ”Mor tænker hun Mor, du skal komme og hente mig.” dette er en åben slutning da man ikke ved hvad der sker bagefter.

Novellen slutter med at hun lige har taget en pille, men denne gang kommer hun ikke op at flyve, denne gang føler hun at ledningerne bliver levende.

Den slutter sådan, fordi Maja nok burde have tænkt sig bedre om inden hun tog pillen, fordi man kan ikke regne med at der vil ske det samme hver gang.