Indledning
“Negle” er en novelle som er en del af novellesamlingen “Nej”, skrevet af Sanne Søndergaard. Hovedpersonen i novellen er en pige, der går i gymnasiet.

Novellen forsøger at sætte fokus på de forventninger, unge lever med i hverdagen. Der bliver stillet forventninger til alle mennesker, men spørgsmålet er bare om det kan blive for stor en mundfuld for de unge, som i forvejen har meget at se til?

Hovedpersonen introduceres helt i starten af novellen, som værende sygeligt betaget af, at bide negle. Det er dog ikke ofte at det hænder, men når det gør, beskriver hun en lykkefølelse.

Hovedpersonen virker stresset over et matematikbevis hun skal løse foran hele klassen, hovedsageligt fordi hun var syg da det blev gennemgået, og hun er bange for ikke at leve op til lærerens forventninger.

Uddrag
Sanne Søndergaard formår at fremstille hovedpersonen som værende både stresset, pligtopfyldende mm.

Hun lader til at gå højt op i at tilfredsstille andre mennesker, det ses både i hjemmet, men også i skolen. Dette stresser tilsyneladende hovedpersonen gevaldigt.

Hun virker samtidig utrolig forvirret omkring hendes evner i skolen, og hun nævner op til flere gange i novellen et lettere alternativ til at gå i skole ”Hvis hun dropper ud, kan hun maske få fuldtids i Netto, hvor hun er i weekenderne.

”Hun kan godt lide at sidde ved kassen, det er ikke det samme som at blive advokat, men hun behøver ikke forstå̊ så̊ mange ting, nu hvor hun allerede har forstået, hvordan kassen virker” (linje, 139-143).

---

Moderen virker til at være temmelig opmærksom på datteren og holde øje med bla. hendes negle.

Dette virker en anelse skræmmende på hendes datter. Hun virker samtidig en smule bekymret for hvad der foregår i hovedet på hendes datter, ” Nogle gange ved jeg simpelthen ikke, hvad du bruger dit hoved til” (linje, 36) .

Derudover opdrager hun sine børn helt forskelligt. Datteren skal hjælpe til med de huslige pligter, hvorimod sønnen har lov til at slippe for dem, og lave fritidsaktiviteter i stedet.

Dette er et eksempel på en af de kønsproblematikker, der kan opstå i hjemmet. Moderen er altså en kvinde der til dels kan være tilbøjelig til at følge gamle normer, hvilket specielt kommer til udtryk i hendes måde at opdrage på.