Overvægt og inaktivitet | Teoretisk idrætseksamen | 12 i karakter

Indholdsfortegnelse
Info:
• Gør rede for de risici, der er forbundet med overvægt og inaktivitet, og forklar hvilke positive effekter regelmæssig motion vil have på Bents helbred og velbefindende.
• Giv begrundede forslag til et motionsprogram over 8 uger, som tager højde for Bents ringe udgangspunkt.
Bents Plan:
Forslag til 8 ugers motionsprogram:
- Uge 1 :
- Uge 2:
Over de næste 8 uger vil jeg øge Mængden og Træningsintensiteten
• Diskuter hvilke behov (ud over de fysiologiske), Bent kan få opfyldt ved at dyrke idræt. Benyt relevant idrætssociologisk/-psykologisk ordforråd.

Uddrag
Bent er 45 år og arbejder på kontor. Det er stillesiddende arbejde. Han ved, at han burde dyrke noget motion, men han kan ikke tage sig sammen til at gøre noget ved det.

Som følge af hans inaktivitet, som er kombineret med en umådeholden appetit og hang til søde og fede sager, er Bent med sin læges ord ”svært overvægtig” og har et BMI på 36.

• Gør rede for de risici, der er forbundet med overvægt og inaktivitet, og forklar hvilke positive effekter regelmæssig motion vil have på Bents helbred og velbefindende.

Overvægt bliver defineret som for meget fedt på kroppen og ved overvægt øger du blandt andet risikoen for sukkersyge

hjerte/karsygdomme som vi kan se i figur 2 og 3 hvor figur 2 viser at Bents meget usunde kost

inaktivitet og overvægt blodkolesterolkoncentrationen hvor han vil forøge denne kolesterol igennem sin meget usunde kost og jo højere tallet er jo mere øget bliver risikoen for hjertekarsygdomme

udover det påvirker det også hans HDL - kolesterol som reelt set indeholder mere protein og mindre fedt som skal reducerer risikoen for åreforkalkning som bliver forårsaget af de ”dårlige fedtstoffer”

der øger blodkolesterolkoncentrationen, men på grund af hans usunde livsstil, vil HDL-kolesterolen få et lavere niveau og dermed forårsage blodprop i hjertet.

Man kan også sige at BMI kan sammenlignes i forhold til relativ risiko for hjertesygdom og da vi ved at hans BMI ligger på 36 og han er utrænet har han også en meget større risiko for at få disse hjertesygdomme end i forhold til en der er trænet (figur 3)

udover det så kan man også risikere at få galdevejssygdomme, søvnapnø, slidgigt, nedsat frugtbarhed, sukkersyge og omkring de 2% af alle dødsfald er relateret til følgesygdomme af overvægt

faktisk i gennemsnit vil man som mand leve omkring 5-10 år kortere sammenlignet med en der er normalvægtig

og hvis vi kigger på figur 1 så er Bent i klasse 2 som svært overvægtig med et BMI på 36 og dermed er risikoen for nemlig disse følgesygdomme meget øget.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned Få adgang nu