Indholdsfortegnelse
Formål
Hypotese
Teori
Materialer
Metode
Fremgangsmåde
Resultater
Fejlkilder og usikkerhed
Diskussion
Konklusion

Uddrag
Formål:
At vi skal kunne finde en kartoffels koncentrationsstof, vi skal lære om fejlkilderne der kan være ved dette forsøg og kunne udføre et kontrolleret videnskabeligt forsøg.

Hypotese:
Kartoffelstykket i 0% vandblandingen vokser/svulmer op da der er en større saltkoncentration i kartoflen end i vandet omkring den.

Derved sker der ikke noget med kartoflen i vandblandingen med 5% salt da der er lige stor saltkoncentration.

Den sidste kartoffel i 10% vandblanding skrumper, fordi der er en større saltkoncentration i vandet omkring den så vandet i kartoflen bliver skubbet ud af den.

Teori:
Osmose udligner koncentrationsniveauet gennem en halvgennemtrængelig membran, det sker af sig selv og tilfældigt (passivtransport).

Osmose kan kun ske med vand, så membranen er kun gennemtrængelig af vand. Dette kan også ske med andet, hvor det kun er nogle stoffer som kan komme igennem membranen mens andre ikke kan.

Ved osmose flytter vandmolekylerne sig fra den ene side til den anden indtil der er en lige stor koncentration af vand på begge sidder af membranen.

Derefter flytter vandmolekylerne sig stadig gennem membranen men de gør det samtidig så der ikke er nogen ulighed.

På billedet nedenunder kan man se at vandet flytter sig over på den anden side, hvor der er en højere koncentration af salt og derved udligner vandmængden.