Indledning
Normer er med til at bestemme, om noget er normalt eller unormalt. Man kan se dem som en slags spilleregler, der er med til at bestemme, hvordan vi som individer forventes at opføre os.

Normer gør, at der er bestemte forventninger, til hvordan forskellige mennesker skal være og opføre sig. Man kan derfor føle sig meget begrænset af normerne.

Man forventes som individ at leve op til normerne, og derfor kan det være svært at skille sig ud fra dem. Samfundets normer er blevet et meget omtalt emne i nutidens litteratur i forhold til tidligere

hvor det har været et af samfundets mange tabuer. For hvad er det normale egentligt, og er det okay ikke at være som alle de andre? Dette er spørgsmål, som de fleste har stillet sig selv, og svaret kan være svært at finde.

I Mathilde Walter Clarks novelle ”Svanen” fra 2011 belyser hun, hvor svært det er at tilpasse sig i en ny kultur. Hovedpersonen Bi Feiyu

fra Kina, er blevet optaget som udvekslingsstudent på et universitet i Edinburgh, og i novellen følger vi hans rejse til Skotland, som slet ikke forløber som forventet.

Bi Feiyu er nemlig ikke som de andre, og derfor lykkedes det ham aldrig at falde ind. Han passer ikke ind på universitetet, og han er derfor meget alene og ensom.

I novellen sætter Walter fokus på, hvor svært det er for Bi Feiyu at skille sig ud fra normen, og hvilke udfordringer det giver ham.

Indholdsfortegnelse
1. Indledning

2. Redegørelse

3. Analyse og fortolkning

4. Perspektivering

5. Afslutning

Uddrag
Novellen blev udgivet i 2011, og det passer meget godt med, at det er der omkring, novellen foregår. F.eks. har Bi Feiyu en elektronisk ordbog, hvilket må betyde, at den ikke kan finde sted lang tid før 2011.

Novellen finder sted i Kina og i Skotland, og de 2 miljøer beskrives som vidt forskellige. Vi får en følelse af, at der er et godt miljø og en god stemning i Kina.

”Alle var stolte, eftersom det var en lykke, der ikke bare angik Bi Feyiu, men dem alle. Der var gaver, der blev spist og drukket, og en fjern onkel spillede yangin (s. 150 linje 9-12).”

Sådan beskrives afslutningsfesten, inden Bi Feyiu rejser til Skotland. Det er i Kina, Bi Feyiu har levet sit liv, og det er her, han føler sig hjemme.

Men på det fine universitet i Skotland er miljøet helt anderledes. ”Der var megen blæst og regn, og Bi Feyiu udviklede en rødlige eksem omkring mund og næse som følge af den klamme luft (s. 150 linje 13-15).”

Vejret er dårligt, og det passer godt til stemningen på universitet. Bi Feyiu er meget ensom og alene, og han bliver holdt udenfor fællesskabet. Der er en dårlig stemning, og for Bi Feyiu er miljøet slet ikke som hjemme i Kina.

Bi Feyiu og Dr. Richey er de 2 eneste personer, som vi kender navnene på i novellen. Dr. Richey er en af de ældre professorer på universitetet

og han holdt en fest, hvor hele fakultetet var inviteret. Til denne fest får Bi Feiyu for første gang en følelse af ikke at være alene.

Bi Feyiu beskrives i starten som hjulbenet og med en tandstilling, som i bedste fald kunne beskrives som ”dramatisk”.

Matematik er hans fag, og han er begavet. Han er engageret og åben over for nye mennesker. Han gør sit bedste for at få nye venner, og han prøver på at passe ind.

Novellen slutter med, at han er på vej tilbage til Kina, hvor han startede, men han har lært noget på sin rejse.

Han har lært, at han ikke passede ind i vesten, og at han ikke kunne være en del af fællesskabet, da han var anderledes end de andre.