Naja Marie Aidt ”Hun Græder Ikke”

Indledning
Naja Marie Aidt blev født d. 24. december 1963 i Grønland i byen Aasiaat. De første syv år boede hun med sin familie i Grønland. I denne periode oplever Naja Mare Aidt store kontraster i form af meget mørke vintre og meget lyse somre, som hun senere anvender i sine digte.

Som syv årig flytter familien til Danmark, hvor forældrene kort tid efter bliver skilt. Nogle af disse hændelser drager hun til sig i sin digtning. Som for eksempel digtsamlingen ”Poesibog” fra 2008, hvor hun forholder sig eksplicit til skilsmisse med mere.

Som kun 16-årig flytter Naja hjemmefra, og bor i en årrække med sin bedste veninde samt to fyre. Naja kommer i et fast forhold med den ene af fyrene og får sit første af tre børn som kun 18-årig.

I dag er hun ikke længere gift med fyren fra bofællesskabet, men med filmfotograf Eigil Bryld. Naja fik sit tredje barn i 2003, men mistede sin næstældste søn i 2015. Hun har siden 2008 været bosiddende i New York.

Uddrag
Naja Marie Aidt debuterede med digtsamlingen ”Så længe jeg er ung” i 1991. Disse digte følger årets gang mellem forår og efterår, og hun bruger dette som et billede, der symboliserer en kvindes livsafsnit fra et til et andet. Dette er et meget gennemgående tema, som både forekommer i noveller, børnebøger, romaner og teaterstykker.

Derudover kan man i dette tema trække paralleller til hendes barndom og hendes mange livsafsnit som barn. Senere i 1998, hvor hun udgiver novellesamlingen ”Tilgang”, bliver tilhørsforholdet ændret fra livsafsnit til 90’erne.

Men primært er det hverdagstematikker samt hun fremhæver forskellen og valget mellem følelsesliv og de sociale relationer. Igen trækker hun paralleller til ungdommen, hvor hun selv skulle vælge mellem dette, da hun blev kæreste med en bofælle.

Aidts novellesamling ”Bavian” fra 2006 er præget af en meget minimalistisk skrivestil. I denne samling er hendes fokus meget på hvordan mennesket kan blive skubbet udover kanten, men også blive presset ud i situationer, hvor man mister kontrollen.

Derudover vandt hun i 2008 ”Nordisk Råds Litteraturpris” for ”Bavian”. Aidts digte kredser også tit omkring hverdagen og de erfaringer, der følger og som mennesket gør sig.

Disse temaer ser man blandt andet i hendes ”Poesibog” fra 2008. Her tager hun udgangspunkt i sine barndomsoplevelser.

I digtsamlingen ”Alting blinker” tager Aidt også egne erfaringer i brug, blandt andet skriver hun digte om det, at man pludselig befinder sig et andet sted, her referer hun til at hun er flyttet til New York. 2012 blev året hvor Aidt kastede sig ud i romangenren med romanen ”Sten saks papir”.

Denne roman er et portræt af en mand samt hans familie. I 2014 udgav Naja Marie Aidt sammen med Mette Moestrup og Line Knutzon fællesbogen ”Frit flet”. Dette er en kollage omkring venskab, frihed, køn, ensomhed, latter, moderskab, kærlighed, sex, magt, penge og meget andet.

Efter udgivelsen har statens kunstfond kategoriseret værket til i 2014 at være et af de værker der dette år havde særlig betydning for dansk litteratur.

I 2016 går Aidt igen sammen med Mette Moestrup, her laver de sammen en digtsamling med amazon-kvinden i centrum. Året 2015 bliver et tragisk år i Aidts karriere, da hun mister en af sine sønner. I 2017 udgiver hun et sorgværk ved navn ”Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage”.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave

  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal

Premium 39 DKK pr måned

  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang her