Michael Porters diamant | IØ aflevering

Porters Diamant er en model, der kan hjælpe os med at forstå, hvorfor et land er mere konkurrencedygtige end andre lande, den hjælper os også med at forstå, hvorfor det ikke sker i andre lande.

Michael Porters diamant blev udgivet i 1990 i bogen “The Competitive Advantage of Nations”. Den er et resultat af 3 års forskning, hvor 24 forskere fra 9 nationer deltog. Fra Danmark deltog Handelshøjskolen i København.

Indholdsfortegnelse
1.
2.
Styrker:
Svagheder:
3.
Produktionsfaktorer:
Efterspørgselsforhold:
Beslægtede virksomheder og underleverandører:
Firmastrategi, struktur og rivalisering:
4.
- Fødevarebranchen: Herunder produktion af svinekød - førende producent herunder Danish Crown
- Møbelbranchen: Herunder dansk design - førende producenter herunder Arne Jacobsen og Hans J Wegner.
- Medicinalbranchen: Herunder insulin - førende producent herunder Novo Nordisk.
- Vindmøllebranchen: Førende producenter herunder Vestas og Ørsted
5.
6.
7.

Uddrag
Fødevarebranchen: Herunder produktion af svinekød - førende producent herunder Danish Crown:
Der er blevet færre og færre udbydere inden for svinebranchen, da mange store virksomheder har opkøb mindre producenter. Det betyder at der kan blive produceret mere, altså produktiviteten bliver øget, og dermed bliver deres priskonkurrenceevne styrket.

Andre grunde kan være konkurrencen blandt dagligvarebutikkerne i DK, vi har mange butikker og mange kæder, de slås alle om at tiltrække kunder blandt andet med lave priser på svinekød, det gør at Danish Crown skal være skarpe på deres pris som leverandører. Så presset dagligvarebutikkerne sætter på Danish Crown gør at deres priskonkurrenceevne i udlandet også bliver langt stærkere.

Møbelbranchen: Herunder dansk design - førende producenter herunder Arne Jacobsen og Hans J Wegner:
Vi har en håndværksmæssig tradition i Danmark, og er også rigtig kendte på vores design, ide og originalitet, det har gjort at vi er blevet gode til at udvikle på vores møbel- og helt generelt vores designbranche.

Dette har styrket vores strukturelle konkurrenceevne. Også her har store virksomheder opkøbt de mindre producenter, hvilket igen har medført til at virksomhederne kan blive mere effektive. Hvilket har styrket vores priskonkurrenceevne.

Medicinalbranchen: Herunder insulin - førende producent herunder Novo Nordisk:
I Danmark er størstedelen af vores hospitaler statsejede, hvilket betyder at hospitalerne får penge udbetalt af staten. Staten er altså med til at hjælpe hospitalerne til at kunne videreudvikle og forske på medicinalbranchen.

En af de førende brancher inden for dette er Novo Nordisk. Statens bidrag til videreudviklingen og forskningen af medicin har gjort at vi kan få produceret nogle langt bedre, mere gennemtænkte og langt mere originale produkter, hvilket er med til at styrke vores strukturelle konkurrenceevne. Bidraget gør det også nemmere at kunne presse prisen ned, hvilket styrker vores priskonkurrenceevne.

Sådan får du adgang til hele dokumentet

Byt til nyt Upload en af dine opgaver og få adgang til denne opgave
  • Opgaven kvalitetstjekkes
  • Vent op til 1 time
  • 1 Download
  • Minimum 10 eller 12-tal
Premium 39 DKK pr måned
  • Adgang nu og her
  • 20 Downloads
  • Ingen binding
  • Let at opsige
  • Adgang til rabatter
  • Læs fordelene her
Få adgang nu