Indholdsfortegnelse
Opgave:
- Jern:
Opgave:
- Hvorfor bruger sportsudøvere EPO som bloddoping? Og hvor får de blodet fra?
- Hvor meget kan de forbedre deres præstation? 12%
- Hvorfor er EPO som doping farligt?
Opgave:
Opgave:
- Ekstra bonus-opgave:
- Tungmetaller i kroppen:
Opgave:
- Se klippet, og noter så detaljeret så muligt, men med egne ord, hvad der sker i kroppen.
- Hvordan får man tungmetaller ud af kroppen?
- Tungmetaller i fisk
Opgave:
Efter storbrand: 13 forskellige tungmetaller og mange andre stoffer fundet i Ulkebøldam

Uddrag
1. Hvad er puls (pulsen er det antal hjertet slår i minuttet så hvis du har en puls på 70 slår det 70 gange i minuttet

2. Hvad er slagvolumen det er hvor hårdt ens hjerte slå fx i en bil der har den en slagvolumen på 2,3 alt efter hvilken motor den har

3. Hvad og hvordan forbedrer man ved konditionstræning? det er ved at man løber og så bliver hjerte stærkere.

4. Hvad sker der med blodet og musklerne når vi dyrker motion? Musklerne bliver brugt og de trækker en masse fibre fra hinanden og når de fibre er blevet færdigbrugt, trækker de sig sammen og så skal fibrene lige vænne sig til ikke at være så presset

5. Hvad er hjertets vigtigste funktion

6. Forklar figuren så grundigt som muligt ihjerte er der en blå del og en rød del den rødde del er den store del og det er den som pumper blod rundt i kroppen og den blå del er den del der tager alt blodet til sig og giver det videre til lungerne fordi der ikke er mere o2 i blodet og når det er i lungerne og vi trækker vejret ud kommer der co2 ud.

7. Forklar det lille kredsløb I det lille kredsløb, lungekredsløbet, pumper hjertetiltfattigt blod til lungerne. Her tilføres blodet ilt og udskiller kuldioxid, før det returnerer til hjertets venstre halvdel, og cyklus begynder på ny

8. Forklar det store kredsløb I lungerne afgiver blodet kuldioxid og optager ilt, hvorefter det løber retur til hjertets venstre atrie. Fra venstre artrie løber blodet ned i venstre ventrikel, som pumper blodet ud i kropspulsåren Aorta og rundt i hele kroppen (det store kredsløb

9. Hvad hedder de henholdsvis mindste og største blodårer? Kapillærer, vena cava superior (den øvre), og vena cava inferior (den nedre).

10. Hvad er bronkier og alveoler? De to lunger er delt op i lungelapper. Venstre lunge har to lapper, højre lunge har tre. Imellem lungerne sidder luftrøret (trachea), der som et træ forgrener sig ud i mange mindre luftrør (bronkier). For enden af bronkierne er der omkring en milliard små hulrum, som kaldes alveoler.

---

Mens man vokser, og knoglerne skal opbygges, er det især vigtigt at få nok calcium. Børn og unge bør derfor indtage ca. 900 mg calcium om dagen. Det svarer til ca. en halv liter mælk og to skiver ost.

Når man bliver ældre er det også vigtigt at få nok calcium. Knoglerne begynder at afkalke og derfor kan man bremse den udvikling ved at indtage mere calcium. Hvis man ikke får nok calcium kan det medføre knogleskørhed (osteoporose).

Calcium og D-vitaminer
For at kroppen kan optage calcium fra blandt andet mælk og ost, skal kroppen have D-vitaminer.

D-vitaminer øger optagelsen af calcium gennem tarmen. Så hvis man mangler D-vitaminer, får kroppen sværere ved at optage calcium fra tarmen.